SpaceX nimetab järmisel nädalal turisti, kes saadetakse reisile ümber Kuu (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ideekuvand BFR-ist rahvusvahelise kosmosejaama küljes.
Ideekuvand BFR-ist rahvusvahelise kosmosejaama küljes. Foto: / AP

Elon Muski komsosefirma SpaceX plaanib saata ühe inimese reisile ümber Kuu ja see isik kuulutatakse välja 17. septembril, teatas ettevõte.

Kosmoseettevõte teatas Twitteris, et on sõlminud maailma esimese omataolise lepingu ühe inimesega, kes lendab ümber Kuu SpaceXi BFR raketiga. Firma sõnul on tegu suure sammuga edasi tuleviku suunas, kus tavainimene võib pääseda kosmosesse. Kõnealune isik ja tema motiivid kuulutatakse välja esmaspäeval.

SpaceXi BFR (Big Falcon Rocket) on alles arendusjärgus kosmosesõiduk, mis koosneb laias laastus kahest osast: hiiglaslik kanderakett, mis tõotab tulla inimkonna ajaloo võimsaim ja kosmoselaev, mis kannab endaga reisijaid. BFR on sarnaselt teiste SpaceXi rakettidega taaskasutatav ja suudab vähemalt Elon Muski sõnul viia orbiidile enam kui 150 tonni raskust. Prototüübi ehitamine algas väidetavalt selle aasta märtsis.

Hetkel pole selge, kas Twitteris välja kuulutatud otsus on kuidagi seotud SpaceXi möödunud aasta veebruaris tehtud teatega, kui nad lubasid saata reisile ümber Kuu kaks turisti.

Selle aasta veebruaris tegi oma debüüdi SpaceXi kaua oodatud Falcon Heavy, mis on hetkel maailma kõige võimsam kasutusel olev rakett. Muski sõnul ei plaanita seda süsteemi kasutada aga inimeste vedamiseks.

Musk ütles märtsis, et tahaks hakata BFRi katsetama millalgi 2019. aastal, kuid reaalsuses on rakett oma esimesest stardist ilmselt veel aastate kaugusel. SpaceXi operatsioonijuht Gwynne Shotwell ütles aprillis antud intervjuus, et BFR stardib millalgi järgmise 10 aasta jooksul.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles