Raport: 2025. aastaks lähevad pooled tööülesanded masinate kätte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotid teevad ära suurema osa tööst
Robotid teevad ära suurema osa tööst Foto: Kiyoshi Takahase Segundo / PantherMedia / Scanpix

Aastaks 2025 automatiseeritakse enam kui pooled praegu olemasolevatest tööülesannetest, teatasid Davosi maailmamajandusfoorumi korraldajad esmaspäeval avaldatud raportis.

Maailmamajandusfoorumi (WEF) raporti kohaselt teevad juba seitsme aasta pärast 52 protsenti tööülesannetest ära masinad, seda võrreldes 29 protsendiga praegu. Seejuures tähendab see, et 2022. aastaks kaob ülemaailmselt enam kui 75 miljonit töökohta, ehkki seda korvab umbes 133 miljoni uue töökoha loomine, kirjutati raportis.

Suurimaks väljakutseks majandustele on aga muutuvates oludes töötajate treenimine ja ümbertreenimine. «2025. aastaks on enamik praegu olemasolevatest tööülesannetest masinate või algoritmide käes. Samal ajal luuakse aga veelgi enam uusi töökohti. Meie uuring viitab, et ei ettevõtted ega valitsused ei ole täielikult aru saanud neljanda tööstusrevolutsiooni väljakutsete mastaabist,» ütles WEF-i juhatuse liige Saadia Zahidi.

Raport tugineb 20 riigis kokku 15 miljonit töötajat hõlmavate ettevõte uurimisel. Autorite teatel on alates viimasest säärasest raportis 2016. aastal paranenud töökohtade loomise väljavaade, kuivõrd ettevõttetel on parem arusaam tehnoloogia pakutavatest võimalustest. Väljakutseteks saab aga kaugtöö võimaldamine, turvavõrgustike loomine töötajate kaitsmiseks ja töötajate ümbertreenimine. Seejuures märgiti, et vaid kolmandik küsitletud ettevõtetest plaanisid riskigrupis olevaid töötajaid ümber õpetada.

Hoolimata üldisest positiivsest töökohtade loomisest, ootab WEF aga, et uute töökohtade kvaliteet, asukoht, formaat ja püsivus on oluliselt erinev varasemast, kuivõrd ettevõtted liiguvad pigem allhanke korras töö sisseostmise, paindlikuma töökorralduse ja välisriikidest kaugtöötjate palkamise poole.

Raporti kohaselt plaanivad pooled ettevõtted 2025. aastaks oma täiskoormusel töötajate arvu vähendada, samas kui pea 40 protsenti plaanivad üldist töötajate arvu kasvatada ja veerand ootavad, et automatiseerimine viib uute töökohtade loomiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles