Tesla ja Elon Muski suhtes algatati kriminaaluurimine

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telsa tegevjuht Elon Musk.
Telsa tegevjuht Elon Musk. Foto: James Glover / REUTERS

USA justiitsministeerium algatas elektriautode tootja Tesla ja selle tegevjuhi Elon Muski suhtes kriminaaljuurdluse augustis tehtud Twitteri säutsude tõttu, milles Musk lubas ettevõtte börsilt ära viia.

Musk säutsus augustis Twitteris, et plaanib muuta Tesla privaatselt kaubeldavaks ettevõtteks ning ta on leidnud börsilt lahkumiseks ka vajaliku rahastuse. Säuts saatis Telsa aktsia väärtuse väga kiirele tõusuteele, sest paljud aktsiatega kauplejad järeldasid, et kohe varsti tuleb suur, kümnete miljardite dollarite ulatuses aktsiate tagasiostmine.

Musk täpsustas mõned päevad hiljem oma blogis, et börsilt lahkumist finantseerib Teslas viieprotsendilist osalust omav Saudi Araabia riigivarafond, kes tegi privaatselt kaubeldavaks mineku ettepaneku juba möödunud aastal. Pooled olid Muski sõnul juba korduvalt kohtunud ja Saudi Araabia tahtvat tema sõnul vähendada oma sõltuvust naftaturust ning investeerida rohkem alternatiivsetesse energiaallikatesse.

Nagu hiljem selgus, siis tehing saudidega polnud sugugi kindel ja viimased ei tahtnud tegelikult börsilt lahkumisel nii suurt rolli mängida. Fond ei olnud huvitatud enamusosalusest, sest neil oli piltlikult öeldes tules mitu rauda. Nimelt kaalusid nad investeerimist ka USA elektriautode tootjasse Lucid Motorsisse.

Vähem kui kolm nädalat hiljem teatas Musk, et Tesla siiski ei lahku börsilt ja jätkab avalikult kaubeldava ettevõttena. Ta tunnistas, et börsilt väljumine osutus raskemaks, kui ta kunagi arvanud oleks, sest enamik investoreid olid otsuse vastu. Musk täpsustas, et suurtel institutsionaalsetel investoritel on sageli piiranguid, kui palju nad võivad investeerida privaatselt kaubeldavatesse ettevõtetesse.

USA justiitsministeerium ei ole veel otseselt öelnud, milles nad Teslat konkreetselt kahtlustavad ja mingisuguseid süüdistusi pole nad samuti esitanud. Sellised uurimised võivad kesta kuid ja aastaid ning mõnikord loobuvad prokurörid süüdistuste esitamisest sootuks. Kõige suurema tõenäosusega uuritakse, kas ettevõtte juhid on investoritele sihilikult valetanud.

Tesla aktsiad kukkusid teisipäeval pärast uurimise avalikuks tulekut 3,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles