Tesla tootmistempo on vaatamata skandaalidele rekordtasemel

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3. Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Tesla teatas, et tootis kolmanda kvartali jooksul rohkem autosid, kui kunagi varem.

Elektriautode tootja sõnul valmistati möödunud kvartalis 80 000 sõidukit, millest natukene üle 53 000 moodustas Tesla Model 3. Tootmistempo oli laias laastus kooskõlas ettevõtte tegevjuhi Elon Muski seatud tootmisgraafikuga, mis pani ilmselt kergendusest välja hingama terve hulga investoreid, kes on pidanud muretsema selle üle, kas Muskiga seotud skandaalid tirivad ettevõtte põhja.

Tesla jaoks on tegu väga hea uudisega üpriski kaootilisel ajal, mil USA väärtpaberite ja börsikomisjon (SEC) on süüdistanud Muski investorite eksitamises ja väärtpaberipettuses. Musk jõudis organisatsiooniga küll kohtuvälisele kokkuleppele, kuid peab nüüd tagasi astuma nõukogu esimehe kohalt. Samuti ootab juba niigi rahahädas Teslat soolane 20 miljonit dollarit trahv.

Model 3 tootmist on saatnud aasta algusest saadik terve jada tehnilisi probleeme, mis on takistanud tempo kasvatamist. Musk nentis kevadel, et pidi näiteks vähendama Fremonti Model 3 tehase automatiseeritust, sest see osutus liiga keeruliseks ning jagama rohkem tööülesandeid laiali inimestele.

Ettevõte suutis küll juuli lõpuks saavutada tootmistempo 5000 Model 3 nädalas, kuid mitmed eksperdid on siiani kahelnud, kas autotootja suudab sellist tempot ka hoida. Teisipäeval avaldatud andmed paistavad näitavat aga, et laias laastus on Tesla tõepoolest suutnud toota 5000 Model 3 nädalas.

Paraku ei piia sellest, et muuta Tesla kasumlikuks, mida Muskil läheb vaja erinevate võlgade tagasi maksmiseks, kui ta ei taha investoritelt täiendavat raha kaasata. Hinnanguliselt peab Tesla kasumi tootmiseks valmistama vähemalt 7000 Model 3 nädalas.

Tesla uueks komistuskiviks on kujunenud ka logistika, sest üha kasvava tootmistempo pärast ei suuda ettevõte autosid piisavalt kiiresti klientideni toimetada. Ka selles vallas peab Tesla hakkama kiiresti oma võimekust kasvatama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles