Nortal omandas USAs ettevõtte

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Shvaikovsky.
Oleg Shvaikovsky. Foto: Erakogu

Eesti infotehnoloogia- ja ärikonsultatsioonide kontsern Nortal ostis äsja avalikustatud info kohaselt pärast ligi aasta kestnud otsinguid tarkvaraettevõtte USA’s Seattle’is, et kinnitada riigis veelgi enam kanda ning saada oma üleilmsete teenuste portfelli üks oskus juurde.

Omandatud ettevõte tegutseb pilveteenuste ja -lahenduste loomisega ning kannab enne Nortaliks muutumist nime Dev9. Senine juhtkond ja kõik töötajad jätkavad ettevõttes tööd ka pärast ettevõtte ülevõtmist.

Nortali juhatuse liige ja selle USA üksuse juhi Oleg Shvaikovsky sõnul aitab ost ettevõttel kiirendada laienemist USA turul. Kusjuures viimase kolmveerand aastaga on ettevõtte tütarfirma Nortal LLC tellimuste mahud kasvanud USAs ligi kolm korda ning selle heaks töötab juba praegu 40 inimest.

Ent ambitsioonid on aga veelgi suuremad ning Dev9 ostuga kasvas Nortali töötajaskond USAs veel ligi 75-80 inimese võrra. «Ühinemisega saab meist suurima kohapealse organisatsiooniga Eesti IT-firma USAs,» lisas Shvaikovsky.

Ka Dev9-i juhatuse esimees Matt Munson jääb juhtima Dev9-i tiimi Nortal Group-i koosseisus.

Lisaks saadi nüüd teenuste portfelli võimekus aidata klientidel viia kõik oma andmemahud ja rakendused pilveteenustesse. Dev9 on nii Google’i kui Amazon’i pilvelahenduste litsentseeritud partner ja aitab firmadel senised lahendused pilve kolimiseks sobilikuks arendada.

«Google kinnitas mulle, et Dev9 on nende jaoks professionaalsuselt TOP10 partner pilveteenuste valdkonnas,» kiitis Shvaikovsky ostetud ettevõtet. Nortalile tulevad üle ka olemasolevad arenduslepingud ligi 40 kliendiga, nende hulgas mõned maailma tuntuimad ettevõtted tehnoloogia, meedia ja meelelahutuse, jaekaubanduse, turismitööstuse, tervishoiu ja telekommunikatsiooni valdkonnas, mida me kõik teame.

KOMMENTAAR

Dev9 kaasasutaja ja juhatuse esimees Matt Munson

Viimase kaheksa tegevusaastaga on Dev9 kokku pannud ekspertide tiimi, kes pakub maailmatasemel tarkvaraarendust ning pilveteenuseid, tegeledes keeruliste tehnoloogiliste initsiatiividega. Tänu Nortali globaalsele haardele ja arendustiimidele ning ekspertteadmistele erinevates ärivaldkondades on Dev9-i tiimidel võimalik teenindada kliente nüüdsest ööpäevaringselt, pakkudes kõrgetasemelisi terviklahendusi.

Kuidas jõuab üks Põhja-Euroopa väikeriigi ettevõtte selleni, et osta IT-ettevõte maailma võimsaimas tehnoloogiariigis USA-s?

«Ostule eelnes meeletu töö, eriti pingelised olid viimased kuus kuud. Palju ja pikalt on tulnud teha hästi süstematiseeritud tööd,» ütles ligi aasta Seattle’is elanud ja töötanud Shvaikovsky Postimehele.

Üheksa kuud tagasi pandi kohalike konsultantide ja isegi riiklike aukonsulite abiga kokku nimekiri neist, kes võiks üldse omandamise kandidaadid olla. Nii valmis ligi 60 ettevõttes koosnev «longlist» ja nendest selekteeriti omakorda välja tosin, kellest maikuuks jõudis nn finaali kaks ettevõtet ja juunis sündis ühiste kavatsuste protokoll Dev9-ga.

«Meie kriteeriumid olid üsna selged. Näiteks peavad nad tegema midagi sellist, mida meie täna ei tee. Nad pidid olema kasumis. Lisaks eeldasime, et tegemist peaks olema üdini kohaliku ettevõttega, mitte näiteks Poola arenduskeskuse peakontoriga,» rääkis Shvaikovsky.

Dev9 oli Shvaikovsky sõnul jõudnud parasjagu arengufaasi, kus edasiseks arenguks oli vajalik korralik hüpe ning Nortal sattus olema õigel ajal õiges kohas.

«Suutsime neile näidata, et suudame järgmises arengufaasis pakkuda neile selget kasu meie juhtimiskogemuse, meeskonna, kliendipakkumiste, teenuste portfelli näol,» ütles Shvaikovsky. «Samas imestasime algusest peale, kui sarnased me nendega DNA’lt oleme.»

Tehingu hinda ei olnud aga Shvaikovsky nõus välja ütlema: «Ma ei saa seda avaldada.» Küll aga teatas ettevõte, et viis tehingu finantseerimiseks Balti riikides ning Soomes läbi võlakirjaemissiooni, kus osalesid olulisel määral ka Swedbanki ja SEB pensionifondid.

Dev9 kõigile töötajatele anti liitumise uudisest teada nädala alguses. Ettevõtte tuumikul on info juba varem olemas ja nemad on Shvaikovsky sõnul juba «Nortali usku» ja neile on tõestatud, et Nortali puhul pole tegemist lihtsalt finantsinvestoriga, kes ostab nende ettevõtte aktsiad ära.

Mis saab edasi? «Muuhulgas on plaanis minna Dev9’i kliendibaasi juurde Nortali seniste Euroopas väljaarendatud toodetega. Samas hakkame Dev9’i pilvelahenduste kompetentsi pakkuma ka Skandinaavia klientidele,» ütles Shvaikovsky. «See on vastastikuse rikastamise teema.»

Dev9 on üks peamisi AWS (Amazon Web Services) Advanced-i ja Google Cloud Premier-i partnereid Põhja-Ameerikas, kes loob lahendusi, mis baseeruvad CI/CD tarkvaraarendusel (continuous integration / continuous delivery), automatiseerimisel ja pilveteenustel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles