Xiaomi Mi8 – iPhone’i sugemetega tööloom (1)

Erki Oras
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Telia e-pood

Viimastel aastatel on nutitelefonide tipptootjatele nagu Apple ja Samsung tugevasti kandadele hakanud astuma Hiina tootjad nagu Huawei ja Xiaomi. Suuremate tegijate kõrval on end turul sisse seadnud ka terve plejaad pisemaid tegijaid. Ehkki firmanimed on kõigil erinevad, siis on nende äriplaan identne – pakkuda võimalikult suurt funktsionaalsust võimalikult väikese hinna eest, kirjutab Erki Oras tehnoloogiaportaalist Digitark.

Kõige lihtsam tee selleks on tippmudelite välimuse ja funktsioonide kopeerimine, et pakkuda tipptaset märksa soodsamalt, ilma kulutusteta tootearendusele ja uurimistööle. Kuna suur osa Hiina majandusest põhineb kopeerimisel, siis on see igati töötav plaan. Kui Huawei on söendanud astuda sammu kopeerimisest edasi, siis Xiaomi läheb mööda kindlat ja sissetallatud rada – võtta seda, mida kassid ostasksid ning pakkuda seda märgatavalt soodsama hinnaga.

Välimus

Apple on oma telefonide disainile alati suurt rõhku pannud ning pole siis ime, et Xiaomi oma Mi8 nutitelefoni juures just seda on otsustanud kopeerida. Ning see on neil hästi õnnestunud – telefon näeb välja stiilne, klaasine nii eest kui tagant. Inglise keeles on selle kohta sobiv sõna – slick. Ilma ühegi nuputa esiklaas ning tagaküljelgi vaid  kaamerakühm (samasugune nagu iPhone X-il) ning sõrmejäljelugeja. Kui nüüd pimetestis kätte võtta nii iPhone X kui Xiaomi Mi8, siis eristabki neid peamiselt just sõrmejäljelugeja. Tegelikult on veel ühe füüsilise erinevusena telefoni füüsilised nupud, erinevalt iPhone’ist viidud telefoni paremale servale. On see nüüd mugavam või mitte, jääb iga kasutaja jaoks ise otsustada.

Kui iPhone X-i raam on terasest, siis Mi8 puhul on kasutatud märksa soodsama hinnaga alumiiniumi. Esialgu käe all vahet oluliselt tunda ei ole, kuid pikemal kasutusel on kulumisjäljed tõenäoliselt kiired tulema. Ehkki testperioodil muutuseid veel märgata ei olnud.

Sarnased on ka ekraanid. See tähendab, et ka Xiaomi Mi8-l on sama ’kulm’ ekraani ülaosas nagu ka iPhone X-il. Ekraan ise on küll suurem, kui iPhone’il, kuid resolutsioon mõnevõrra nõrgem. Tõsi, kasutusel see madalam resolutsioon mingil moel tunda ei anna, ekraanipilt on igati terav ja ere.

Kui Apple omal ajal kaotas oma iPhone’ilt kõrvaklapiühenduse, siis oli kriitikakisa kõva. Ometi on sellisele käitumisele olnud piisavalt järgijaid ning kõrvaklapiühendus puudub ka Mi8-l. Jälle üks punkt Apple’i kapsaaeda.

Tegelikult on mul kahju, et Xiaomi on otsustanud sedavõrd põhjalikult õunafirmat kopeerida. On ju Xiaomi oma teiste toodetega võitnud arvukalt erinevaid mainekaid disainiauhindu nagu näiteks RedDot. Seda teades oleks väga põnev olnud vaadata Xiaomi enda disainerite loomingut.

Tarkvara

Iga suurem telefonitootja proovib oma telefonid varustada ka oma kasutajaliidesega. Nii on ka Xiaomi Mi8 varustatud Xiaomi isikliku MIUI Global 9.6 kasutajaliidesega, millega kaasneb ka Xiaomi enda ökosüsteem, kuhu muuhulgas kuuluvad ka Mi pilveteenus ja suhtlusrakendus.

Loe edasi Digitargast. 

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles