Häkkerid on varastanud sellel aastal juba ligemale miljardi ulatuses krüptoraha

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene krüptokaevandus.
Vene krüptokaevandus. Foto: OLGA MALTSEVA / AFP

Küberkuritegusid uuriva firma CipherTrace uue raporti järgi on selle aasta esimese üheksa kuuga varastatud küberrünnakute teel ligemale 927 miljardi dollari ulatuses krüptoraha. Ohvriteks on peaaegu alati olnud krüptovaluutade vahetused. Raportis tuuakse ka välja, et krüptovaluutasid kasutatakse laialdaselt rahapesuks ja muudeks kuritegudeks.

CipherTrace'i raporti sõnul on krüptovaluutade varguste arv tõusnud möödunud aastaga võrreldes lausa 250 protsenti. 2017. aastal varastati kokku «vaid» 266 miljoni dollari ulatuses krüptoraha. Raporti hinnangul tõmbab häkkereid eelkõige bitcoin’i väärtus, vähene regulatsioon ning krüptovaluutade vahetuste nõrgad turvameetmed.

Raport toonitab ka, et krüptovaluutasid kasutatakse laialdaselt rahapesuks, sest enamik riike pole suutnud ajaga piisavalt kiiresti kaasa minna ning viia ellu vajalikke rahapesu tõkestavaid seadusi. CipherTrace'i andmetel on alates 2009. aastast saadik pestud läbi krüptovaluuta vahetuste umbes 2,5 miljardi dollari jagu musta kriminaalset raha.

Läbi suurte valuutavahetuste on uuritud perioodi jooksul firma sõnul tellitud 236,979 bitcoin’i jagu erinevaid kriminaalseid teenuseid (palgamõrvad jne), mis teeb umbes 1,5 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles