Elon Muski SpaceX võtab poole miljardi suuruse hiigellaenu (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceX'i visand BFR raketist.
SpaceX'i visand BFR raketist. Foto: HO / AFP

Elon Muski raketifirma SpaceX peab Bloombergi andmetel läbirääkimisi USA suurpangaga Goldman Sachs, et võtta neilt 500 miljonit dollarit laenu.

Otsus võtta laenu tuleb vaid mõned nädalad peale seda, kui kosmoseettevõte teatas, et saadab Jaapani miljardäri Yusaku Maezawa esimese kosmoseturistina reisile ümber Kuu. Kas plaan võtta laenu on otseselt seotud kuureisiga, pole praegu võimalik veel öelda.

SpaceX on viinud viimastel aastatel kosmosereiside hinnad märkimisväärselt alla, kasutades laadungite orbiidile toimetamiseks oma korduvkasutatavat Falcon 9 raketti. Ettevõte on viinud edukalt läbi üle 50 Falcon 9 stardi ja saanud selle pärasi ka miljardite dollarite väärtuses lepinguid. SpaceXi suurimate klientide hulka kuuluvad näiteks NASA ja USA kaitseministeerium.

SpaceX katsetas selle aasta alguses edukalt ka oma raskeveo raketti Falcon Heavy, mis suudab viia orbiidile Falcon 9-ga võrreldes palju suuremaid veoseid. Maezawa saadetakse plaanide järgi Kuule alles arendusjärgus oleva raketiga Big Falcon Rocket (BFR), millest saab inimkonna ajaloo kõige võimsam rakett, ületades isegi legendaarse Saturn V.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles