5G viib Nokiast tuhandeid töökohti (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia 5G keskus Prantsuamaal
Nokia 5G keskus Prantsuamaal Foto: ROMUALD MEIGNEUX/SIPA / ROMUALD MEIGNEUX/SIPA/Scanpix

Endine mobiiltelefonide kuningas Nokia, kellest on nüüdseks saanud võrguseadmete suurtootja, on juba saamas kasu ülikiirest mobiilivõrgust G5, kuid negatiivse poole pealt toob see kaasa tuhandete töökohtade kadumise.

Mobiilitööstus on oodanud 5G rakendumist aastaid, kuid USAs nüüd võrguseadmete tootjate jaoks hakanud materialiseerima ning Nokia teatel on 5G USAs juba käivet kasvatamas.

USA suured telekomifirmad Verizon Communications ja AT&T jooksevad võidu mõnes linnas 5G-teenuse loomisega veel sel aastal. USA suuruselt kolmas telekomifirma T-Mobile kirjutas juulis Nokiaga alla kokkuleppele osta 3,5 miljardi dollari eest 5G-seadmeid ja -teenuseid.

Kuid samas teatas Nokia, et peab seda kasumlikkuse suurendamiseks ning andis teada ettevõtte uuest restruktureerimisprogrammist. Täpseid numbreid koondatavate arvu kohta ettevõte teada ei andnud, kuid vihjas, et tegemist on tuhandete inimestega. Eelmise aasta lõpu seisuga oli Nokial 102 761 töötajat.

Restruktureerimisprogramm läheb ettevõttele maksma 900 miljonit eurot.

Kokkuhoiuprogramm on Nokia järjekordne väljakutse teel mobiilitootjast võrguseadmete tootjaks. 2014. aastal müüs Nokia oma mobiiliäri Microsoftile ning keskendus mobiilimastidele ja sellega seotud infrastruktuurile. 2016. aastal ostis Nokia 15,6 miljardi euro eest konkurendi Alcatel-Lucenti.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles