Apple lõpetab iPhone müüginumbrite avaldamise

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i juht Tim Cook.
Apple'i juht Tim Cook. Foto: Elijah Nouvelage / Reuters/Scanpix

Apple’i aktsia hind kukkus eile korraks järelkauplemisel üle seitsme protsendi, sest ettevõte prognoosib käimasolevas jõulukvartalis oodatust nõrgemat müüki ning teatas muuhulgas, et lõpetab alates järgmisest kvartalist iPhone’de, iPadide ja Macide toodangumahunumbrite (tükkides) avaldamise.

«Meie installiseerimiste arv kasvab kahekohalise protsendinumbri võrra ja see on meie ökosüsteemi ja klientide lojaalsuse seisukohast ilmselt palju olulisem mõõdik,» ütles Apple’i tegevjuht Tim Cook pärast tulemuste avaldamist toimunud konverentsikõnet analüütikutele. «See oleks veidi nagu ka kui läheksid turule, annaksid kassakarbi ja ta küsib: mitu tükki raha siin on? Pole tähtis, mitu rahaühikut on kassakarbis, vaid kui suur on nende rahatähtede väärtus kokku,» lisas ta.

Eelmises kvartalis lõppes ka Apple’i eelmine finantsaasta ning selle jooksul kasvas iPhone’ide müük alla ühe protsendi 218 miljoni telefonini. Kõrgemad hinnad aga aitasid Apple’i käivet kasvatada 265,6 miljardi dollarini, mis on 14 protsenti rohkem kui eelmisel rekordaastal - 2015.  

Eelmise kvartali käive kasvas peaaegu 20 protsenti 62,9 miljardi dollarini, kasum hüppas pea kolmandiku võrra 14,13 miljardi dollarini.

Alanud kvartali käibeks prognoosib Apple 89 kuni 93 miljardit dollarit võrrelduna analüütikute keskmise prognoosiga, mis oli 92,94 miljardit dollarit. Eelmisel aastal oli Apple’i jõulukvartali müük

Reutersile antud intervjuus ütles Tim Cook, et ettevaatlikud pühadekvartali müügiprognoosi numbrid tulenevad osaliselt sellest, et kõige kallimate telefonide iPhone XS ja XS Max turuletoomine toimus varem kui tavaliselt ja negatiivset mõju avaldasid ka ebasoodsad valuutakursid. Kui sel aastal tõi Apple uued tooted turule septembris, siis eelmisel aastal novembris, mis tähendab, et uute toodete fännid omandasid oma telefondid juba eelmises kvartalis ära.

Apple’i aktsia hind kukkus eile järelkauplemisel 6,5 protsenti ning ettevõtte turuväärtus vajus alla triljoni dollari taseme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles