Statistikaamet loob 1,4 miljoni euro eest uue andmetöötluskeskkonna

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM1:EESTI STATISTIKAAMET, RAHAVLOENDUS :TALLINN, EESTI,28JUN13
Eesti Statistikaamet esitles kogumikku  "Pilte rahvaloendusest" ning tutvustati t
TLNPM1:EESTI STATISTIKAAMET, RAHAVLOENDUS :TALLINN, EESTI,28JUN13 Eesti Statistikaamet esitles kogumikku "Pilte rahvaloendusest" ning tutvustati t Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Statistikaamet loob lähiaastatel 1,4 miljonit eurot eest suurandmete töötlusplatvormi, et selle abil paremini riigi majanduse andmeid analüüsida ja kvaliteetsemaid prognoose luua.

Loodavate teenuste otsesed kasutajad on ministeeriumiametnikud, ettevõtjad ja teadlased. Teadlased saavad teenuseid kasutada näiteks neile loodud keskkonna kaudu, avalikkus eelkõige statistikaameti erinevates rakendustes, ütles Postimehele Statistikaameti pressiesindaja.

Muu hulgas saab kaasaegse väljanägemise Eesti väliskaubanduse reaalaja andmed ja majanduse väärtusahelad, edasi arendatakse rahvusvahelist majandusprognoosimudelit EUROMOD.

Arendustööde tarvis korraldab amet lähiaastatel riigihanke ning tööd peavad valmis saama kolme aastaga.

Hetkel on teada niipalju, et suurandmete analüüsiks hakatakse kasutama vabavaralist platvormi nimega Hadoop, mis on kasutusel mitme teise riigi statistikaametis. Eelvalik on ära tehtud ka selles osas, et andmete töötlemises ja analüüsis kasutakse tarkvara nimega R ning selle all visualiseerimistarkvara RShiny.

Raha sai statistikaamet arendustööde tarvis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IKT-arendusprogrammi eelarvest, kust on varem raha liikunud ka e-residentsuse projektile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles