Jaapani tehnoloogiahiid SoftBank võib IPOga kaasata üle 20 miljardi dollari

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SoftBanki loodud robot Pepper.
SoftBanki loodud robot Pepper. Foto: Yuya Shino / Reuters

Jaapani telekomi- ja tehnoloogiahiiglane SoftBank teatas, et plaanib viia oma mobiiliharu börsile ning loodab sellega koguda üle 20 miljardi dollari, et toita oma üüratut idufirmade investeerimisfondi Vision.

SoftBank sai esmaspäeval Tokyo börsilt nõusoleku korraldada 19. detsembril oma mobiiliüksusele esmapakkumine (IPO), mille käigus müüakse maha kuni 36 protsenti harust. Suure nõudluse korral võib IPO tuua prognooside järgi sisse kuni 23 miljardit dollarit.

SoftBank plaanib müüa aktsiaid hinnaga 1500 jeeni tükk (13,14 dollarit), mis teeks mobiiliharu koguväärtuseks 7,2 triljonit jeeni ehk 62,9 miljardit dollarit. Tegu oleks Jaapani ajaloo suurima IPOga, mis oleks ühtlasi ka üks maailma ajaloo suurimaid omataolisi. Tõenäoliselt jääb IPO siiski alla Hiina e-kaubandushiiglase Alibaba 2014. aasta börsidebüüdile, mille käigus kaasati 25 miljardit dollarit.

SoftBank peab koos Saudi Araabia valitsuse toetusega idufirmade rahastamiseks mõeldud Vision fondi ja sellega seotud Delta fondi, mille käsutuses on ligemale 100 miljardit dollarit. SoftBanki tegevjuht Masayoshi Son on sattunud Saudi Araabia sidemete tõttu kriitikatule alla seoses ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrvaga, kuid ettevõte pole nõustunud kuningliku perekonnaga sidemeid hülgamast.

Reitingufirma S&P Ratings analüütikute sõnul on Softbanki börsile minek märk sellest, et ettevõte on üha enam muutumas tehnoloogia- ja telekomiettevõttest investeerimis- ja valdusfirmaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles