Silmeti eksomanik jättis maha hiigelkoguse radioaktiivseid tootmisjääke (25)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmed asuvad Silmeti kinnisel territooriumil.
Jäätmed asuvad Silmeti kinnisel territooriumil. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Välismaa päritolu maagist haruldasi metalle välja puhastava ettevõtte Silmeti omanikud ei täitnud Eesti riigi ees võetud kohustust ning jätsid Sillamäelt USAsse toimetamata tohutu koguse radioaktiivseid aineid sisaldavaid tootmisjääke.

Riigi ja kohaliku omavalitsuse antud vastustest selgub, et päris täpselt ei tea keegi, kui palju jääke on Silmeti territooriumile ladestatud. Keskkonnaameti viimased andmed pärinevad aastast 2017 ning siis oli koguseks 463 tonni. Sillamäe linnavalitsuse andmeil on jääke praeguseks juba enam kui 500 tonni.

Keskkonnaameti kiirgusosakonna juhataja Ilmar Puskari sõnul on Silmeti tegevuse käigus tekkiv materjal tootmisjääk, millesse on kontsentreerunud toormes sisaldunud looduslikud radioaktiivsed ained. «Kuna tootmisjääk sisaldab looduslikke radioaktiivseid aineid määral, mis ületab kiirgusseadusega sätestatud vabastamistasemeid, tuleb nende käitlemisel ja hoidmisel tagada kiirgusohutus,» rääkis Puskar.

Kommentaarid (25)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles