Kosmosesse läheb Eesti teine tudengisatelliit (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Täna, 22. novembril esitles Tallinna Tehnikaülikool valminud tudengisatelliiti, millest saab Eesti esimene Maa seire satelliit.

Samas allkirjastasid rektor Jaak Aaviksoo ning lennundus- ja kosmosetranspordiettevõte SAB Aerospace tegevjuht Marco Mariani koostööleppe nano-satelliidi kosmoseraketti integreerimiseks ning orbiidile saatmiseks.

Tehnikaülikooli tudengite ning teadlaste loodud unikaalsete andmeside ning krüptograafialahendustega nano-satelliit antakse raketti integreerimiseks SAB Aerospace'ile üle 2019. aasta märtsis. Orbiidile saatmine on planeeritud 2019. aasta suvel.

Neli aastat ehitatud satelliit on esimene Eestis, mille missiooniks on teha Maa seiret ja edastada selle tarbeks kõrgtasemel pildi- kui videojäädvustusi liitvärvi- ja lähi-infrapunakaamerate abil. Lisaks tehakse satelliidiga mitmeid olulisi teaduskatseid ja see hakkab sidet pidama Tehnikaülikooli linnakusse peatselt rajatava maajaamaga.

Rektor Jaak Aaviksoo sõnul on tudengisatelliidi projekt nelja aasta jooksul olnud üks suurimaid interdistsiplinaarseid õppeprojektiks Eestis.

«See on TalTechi jaoks teaduslikus mõttes suur samm edasi,» selgitas Aaviksoo, lisades, et selle sammu astumisel on kõige olulisem särasilmsete üliõpilaste panus.

Tehnikaülikooli innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse kosmosevaldkonna juhi Rauno Gordoni sõnul on satelliidi puhul tegemist innovatsiooniga mitmes mõttes ehk meeskond on esmakordselt maailmas nii väikses satelliidis realiseerinud teatud tehnoloogilisi uuendusi.

«Näiteks töötab esmakordselt nii väikeses kuubik-satelliidis (10 x 10 x 10 cm) kõrgsageduslik andmeside, mis tagab kõrge kvaliteediga fotode alla laadimise,» selgitas Gordon.

Esmakordselt kasutatakse nii väikese satelliidi puhul X-riba 10,5GHz kiiret andmesidet, lisaks viiakse läbi arvutustehnika tõrkekindluse katseid, uuenduslikku piltide töötlemist ja mitu muud teaduseksperimenti. Satelliidi orbiit läheb üle Maa pooluste ning hakkab lendama Maast 500 kilomeetri kõrgusel.

Tallinna Tehnikaülikooli kosmoseprogramm sai alguse 2014. aastal. Programmis on tänaseks osalenud üle 200 tudengi erinevatest teaduskondadest – alates inseneeriast ja infotehnoloogiast ning lõpetades majandusega. Tudengite jaoks on see olnud hea võimalus saada teadmisi ja kogemusi kosmosetööstuse kõige olulisemas valdkonnas - Maa seires.

Satelliidi esitlusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles