Kingikotti monitor? Aga millist valida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20.11.2018. Tallinn. Monitorid, hiired ja klaviatuurid. monitor-keyboard-mouse FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA
20.11.2018. Tallinn. Monitorid, hiired ja klaviatuurid. monitor-keyboard-mouse FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA Foto: Eero Vabamägi

Ega see nüüd päris nii ka ei ole, et vaatame ainult nutiseadme ekraani. Korralik monitor on endiselt vajalik. Kuu aja pärast on jõulud käes ning kingiks head monitori valima minnes jätke need neli asja meelde.

Olgu jõulukingi ootajaks fotoentusiast või mänguhuviline või kingib pere endale lihtsalt ühise korraliku asja – kui te pole just itispetsialist, jääb tootetutvustuses palju arusaamatuks. Veebist ostes on veel raskem, sest otsustama peab vaid kirjaliku info põhjal. Vaatame üle monitori valiku tähtsamad pidepunktid ilma süvateadusesse sukeldumata.

1. Suurus loeb

Valiku esimene punkt on monitori füüsilised omadused, millest olulisim on ekraani suurus ja lahutusvõime. Ekraani suurus antakse tollides ning tänapäeval neid alla 24“ enam eriti pole. Sellele suurusele on paslik Full HD lahutus 1920 x 1080, mis ei nõua ka graafikakaardilt tohutut jõudlust. Kuna aga hinnad on langenud, sihitakse aina sagedamini suuremaid ekraane.

Järgmine aste oleks 27“–28“ ja siin on Full HD juba liialt nn karvane, eriti kui on soov teha sellel graafika-, foto- või videotöötlust. Sobivaks lahutuseks neil suurustel oleks nn 2,5K WQHD 2560 x 1440 (Wide Quad High Definition).

Kui liigume juba 30“–32“ peale, siis oleks seal parim kasutada 4K UHD 3840 x 2160 lahutust, ent kui lisaks tavatööle on ihkab hing piisava kaadrisagedusega mänge nautida, nõuab see juba võimekamat graafikakaarti. Kuigi väga palju on ka 30“ Full HD odavaid monitore, on nende pilt liialt suure piksli tõttu väga sakiline ja ebameeldiv. Istuge tavateleka ette, nii et nina jääb vastu ekraani, ja saate aru, mida tähendab sakiline pilt.

2. Üles-alla või isegi püsti

Teine oluline füüsiline omadus on ergonoomika.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles