Riskikapitalifirma hindas Eestit maailma parimaks idufirmade keskkonnaks

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Loves Startup" stand. Vivatech technology fair. VivaTech is the world's rendezvous for startups and leaders to celebrate innovation together. Paris, FRANCE-25/05/2018.//MEIGNEUX_meigneuxB001/Credit:ROMUALD MEIGNEUX/SIPA/1805251641
"Loves Startup" stand. Vivatech technology fair. VivaTech is the world's rendezvous for startups and leaders to celebrate innovation together. Paris, FRANCE-25/05/2018.//MEIGNEUX_meigneuxB001/Credit:ROMUALD MEIGNEUX/SIPA/1805251641 Foto: ROMUALD MEIGNEUX/SIPA / ROMUALD MEIGNEUX/SIPA

Rahvusvaheline riskikapitaliettevõte Index Venture hindas maailma riikide ettevõtluspoliitikaid ning leidis, et Eesti majanduskeskkond on startupide-sõbralikkuses esikohal.

«Eestit on sageli toodud esile avatud majandusega riigina, kus innovatsiooni peetakse normaalsuseks. Meil pole suuri rikkusi ega tohutut kogust maavarasid, seega ellu jäämiseks peamegi olema nutikad ning see väljendub ka suures ettevõtlusaktiivsuses ja uute niššide otsimises globaalsel turul. Eesti jaoks tähendab see peaasjalikult uute tehnoloogiatega tegelemist,» selgitas ettevõtlusminister Rene Tammist.

Alustavad kõrgtehnoloogilised väikesed ja keskmised ettevõtted on potentsiaalselt suure majandusliku mõjuga. OECD analüüside tulemusel loovad kõrgtehnoloogilised alustavad ettevõtted kasvufaasi jõudmisel 25-50% uutest kõrgepalgalistest töökohtadest. Eesti iduettevõtete näitel on teada, et iduettevõtted loovad viis korda enam ja kaks korda kõrgemalt tasustatud uusi töökohti (tööjõumaksud töötaja kohta) kui sama vanad traditsioonilised ettevõtted.

Samas seisavad Eesti iduettevõtjad silmitsi samasuguste probleemidega kogu maailmas. Ettevõtte algusfaasis õnnestub piiratud kapitali tõttu väga vähestel neist jõuda kasvufaasi. «Kõrgtehnoloogilisi iduettevõtteid võib iseloomustada küll suurem ebaõnnestumiste protsent, kuid seda kompenseerib läbimurdnud ettevõtete kõrgem lisandväärtus,» sõnas Tammist.

«Euroopa alles hakkab arendama oma tehisintellekti, kvantarvutuste ja elektritranspordi tehnoloogiaid, samal ajal kui Hiina on võtnud eesmärgiks olla nendes suure mõjuga tehnoloogiasektorites maailma juhtivaks jõuks juba aastal 2025. Eesti ja Euroopa ettevõtluspoliitika ambitsioon peab olema suunatud tuleviku kujundamisele - sellele on juhtinud tähelepanu ka 30 Euroopa edukaimat iduettevõtjat,» ütles Tammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles