Jaapan blokib riigihangetest Huawei ja ZTE

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei.
Huawei. Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

Jaapani meedia teatel plaanib valitsus keelata riiklikud ostud Hiina telekomihiiglastelt Huawei ja ZTE, et tugevdada riigi küberkaitset.

Jaapani ajaleht Yomiuri kirjutas reedel, et muudatused riigihangete reeglistikus võidakse teha juba tuleval esmaspäeval. Väljaande sõnul ei kavatse valitsus mainida seadusmuudatuses otseselt ei Huaweid ega ZTEd, kuid uute reeglite järgi ei saa riik mitte kummaltki ettevõttelt enam seadmeid osta.

Austraalia ja Uus-Meremaa on blokkinud Huawei 5G võrkude rajamisel osalemast. Suurbritannia telekom BT teatas kolmapäeval, et eemaldab Huawei seadmed oma 3G- ja 4G-võrkude kõige tähtsamatest osadest. Huawei on USA turult peaaegu täielikult blokitud juba aastaid.

USA on tegelenud aktiivselt Huawei vastase lobitööga liitlasriikides, kus nad omavad sõjaväebaase. Kõnelusi on peetud Saksamaa, Itaalia, Jaapani ja Lõuna-Korea valitsustega.

Paljud julgeolekuanalüütikud üle kogu maailma on hoiatanud, et Hiina valitsusega tihedaid sidemeid omavad telekomiettevõtted nagu Huawei võivad ehitada oma seadmetesse tagauksi, mida saaks kasutada spionaažiks või konflikti korral ka sabotaažiks. Hiina võttis möödunud aastal vastu seaduse, mis kohustab kõigil ettevõtetel tegema koostööd riigi luureorganitega.

Esimesel detsembril vahistati USA võimude palvel Kanadas Vancouveri lennujaamas Huawei finantsjuht Meng Wanzhou, kes on ühtlasi tehnoloogiahiiglase juhatuse aseesimees ja asutaja Reng Zhengfei tütar. Viimane on rahva vabastusarmee endine ohvitser, kellel on Pekingi võimukoridorides palju liitlasi. Nende liitlaste hulka kuulub muuhulgas ka Xi Jinping.

Kanada justiitsministeeriumi sõnul astub Meng esimest korda kohtu ette reedel. Hiina saatkond Kanadas on esitanud vahistamise suhtes kaebuse ja nõuab naise viivitamatut vabastamist. USA meedia sõnul süüdistatakse naist Iraani sanktsioonide eiramises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles