Ansip: Huawei on risk (17)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: SCANPIX
  • Elisa: meie võrk on turvaline

Euroopa Komisjoni digivolinik Andrus Ansip tõi turvakahtluste laviini alla sattunud Huawei teema kõrgeimal tasemel kogu Euroopa Liidu tasandile ning nimetas Hiina tehnoloogiaettevõtteid mureks, mis ohustavad kogu liidu tööstust ja turvalisust.

«Kas me peaksime olema mures Huawei ja teiste Hiina ettevõtete pärast? Jah, me peame olema murelikud, kuna nad on kehtestanud reeglid, mille kohaselt peavad IT-ettevõtted tegema koostööd luureasutustega. Jutt käib ju kohustuslikest tagaustest, mille vastu ma olen kogu aeg olnud,» ütles komisjoni asepresident Ansip tänasel pressikonverentsil Brüsselis.

«See ei ole hea märk, kui ettevõtted peavad avama oma süsteemid teatud luureasutustele,» lisas ta.

«Tavaliste, normaalsete inimestena peame me muidugi olema murelikud,» lisas ta.

Mitmeid riigid maailma on viimasel ajal loobunud USA üleskutsel Huawei mobiilivõrgu tehnoloogia toodete kasutamisest.

RIA: küsimus ei ole ainult Huaweis

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) teatel ei piirdu ta riiklikes andmesidevõrkusid puudutavates hoiatustes ainult Hiina ettevõtte Huawei tehnikaga ning punast tuld saavad kõik Eesti partnerriikides kahtluse alla sattunud tooted.

RIA peadirektori asetäitja küberturvalisuse alal Uku Särkekanno ütles Postimehele, et tema asutus annab hoiatusi eelkõige selle kohta, milliseid võrguseadmeid ja servereid riigi hallatavates võrkudes ning eelkõige tuumikvõrkudes tuleks kasutada.

Peaasjalikult käib jutt RIA hallatavast riigivõrgust (ASO), ent samuti puudutab teema ka Kaitseministeeriumi valitsemisala

«Küsimus pole üksnes Huaweis, vaid sarnaselt toimetame ka siis, kui kahtlused ilmnevad teiste tootjate puhul,» rääkis Särekanno.

Tehnilisi turvanõrkuseid on tema sõnul esinenud kõikidel tootjatel - näiteks on neid avastatud ka Juniperi ja CISCO toodetel. Samas jälgib RIA vahetult, mida Eesti peamised partnerriigid nende nõrkuste kohta oma luureinfo ja riskihinnangute najal arvavad.

RIA senine praktika olnud selline, et kui ühe või teise tootja puhul on ilmnenud partnerriikidel kahtlusi, siis on ka nende seadmete kasutust riigi hallatavates tuumikvõrkudes vältinud.

Särkanno märkis, et lõppkasutajad ei peaks kindlasti Huawei tooteid praegu pelgama.

«Kindlasti ei ole alust kahtlustada kõiki Huawei tooteid, sealhulgas lõppkasutajale suunatud tooteid mobiiltelefone ja tahvelarvuteid, julgeolekuriskides ning RIA pole andnud hinnangut ka selle kohta, kas Huawei seadmeid peaks või ei peaks kasutama 5G võrgu ehitamisel,» märkis ta.

Seni ei ole Huawei toodetele seatud ELi siseturule pääsemisel piiranguid ning ka Skandinaavia riigid, kus paiknevad meie peamiste telekomioperaatorite kontorid, pole seda teinud 5G võrkude ehitamise käigus.

Elisa: meie võrk on turvaline

Eesti kasutab enim Huawei mobiilvõrguseadmeid Elisa, kes loob koos temaga ka 5G võrku. Ettevõte kinnitas täna veelkord üle, et Elisa mobiilivõrk on turvaline.

«Elisale pole teada ühtegi fakti Huawei võrgu võimaliku turvaohu kohta, mistõttu peab Elisa Huawei võrku turvaliseks. Sellele faktile tugineb Elisa ning tuginevad ka maailma 50st suurimast mobiilsideoperaatorist 46, kes samuti kasutavad täna Huawei seadmeid,» teatas ettevõte Postimehele.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles