Hiina ettevõtted ähvardavad karistada töötajaid Apple'i toodete kasutamise eest

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i pood Pekingis 11. detsembril.
Apple'i pood Pekingis 11. detsembril. Foto: GREG BAKER / AFP

Huawei finantsjuhi vahistamine on toonud Hiinas kaasa pahameeletormi ja mitmed suurettevõtted ning organisatsioonid kutsuvad oma töötajaid üles boikoteerima Apple'i tooteid, minnes isegi nii kaugele, et ähvardavad boikoti rikkumise eest karistustega.

Terve hulk ettevõtteid ja organisatsioone üle kogu Hiina on andnud oma töötajatele välja määruse, mis kohustab neid näitama üles rahvuslikku toetust ja solidaarsust Huaweile. Apple'i toodete kasutamise eest ähvardatakse lausa karistustega ning mõned ettevõtted on asunud subsideerima ka Hiinas valmistatud nutitelefonide kasutamist.

«USA üritab takistada Hiina tõusu ja ma usun, et meie hiinlased peame seisma ühiselt selle vastu ning toetama oma kodumaiseid tooteid,» teatas Shanghais paikneva Nanchongi kaubanduskoja juht Luo Qiang, kutsudes üles Apple'i tooted Hiinas täielikult ära keelama. Tema üleskutset on kuulda võetud üle kogu riigi.

Shenzhenis baseeriv elektroonikafirma Menpad teatas esmaspäeval, et hakkab 15 protsendi ulatuses subsideerima töötajaid, kes ostavad Huawei või ZTE nutiseadmeid. «Me karistame iPhone'i omavaid töötajaid rahatrahviga, mis on 100 protsenti telefoni turuhinnast,» seisis töötajatele saadetud teates. «Lõpetage USA brändide ostmine.» Kuulutus on nüüdseks maha võetud.

Sichuani provintsis paiknev IT-firma Chengdu RYD teatas avalikult, et kasutab nüüdsest võimaluse korral ainult Huawei tooteid. Ettevõtte sõnul subsideerivad ka nemad töötajaid 15 protsendi ulatuses, kui nad soetavad omale Huawei nutiseadme.

Mõned teised ettevõtted nagu Xinjiangis paiknev Nor-West Star Information Technology pole otseselt küll Apple'i boikoteerimist maininud, kuid kutsuvad üles toetama Huaweid. «Me kutsume üles toetama Huaweid ja rahvuslikke brände,» teatas firma sellel nädalal.

Tegu pole sugugi esimese korraga, kui hiinlased on võtnud midagi solvanguna oma riigi vastu ja alustanud seejärel massilisi boikotte ja proteste. 2012. aastal korraldati Hiinas vägivaldsed massidemonstratsioonid Jaapani vastu, mille käigus rünnati Jaapani ettevõtteid üle kogu riigi ja hävitati Jaapanis valmistatud tooteid. Tänavatel lükati kummuli ja süüdati põlema isegi Jaapani marki autod. Toonased protestid said alguse territoriaalse tüli tõttu kahe riigi vahel ja nende käigus sai üks inimene ka surma.

Mõnevõrra sarnased protestid leidisid aset 2008. aastal Prantsusmaa vastu, kui Prantsuse valitsus otsustas toetada Tiibeti iseseisvuslasi. Ekspertide sõnul on taolised massirahutused toimunud alati valitsuse vaikival nõusolekul, sest tavaliselt kompartei rahutusi ei talu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles