Briti sõdurid katsetasid Eesti kaugjuhitavaid masinaid

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milrem Roboticsi mehitamata maismaasõidukid õppustel Ühendkuningriigis.
Milrem Roboticsi mehitamata maismaasõidukid õppustel Ühendkuningriigis. Foto: Milrem Robotics

Briti sõdurid kasutasid kolm nädalat kestnud õppuse Army Warfighting Experiment 2018 (AWE18) raames Eestis toodetavaid täielikul kaugjuhitavaid maismaa- ja õhumasinaid.

Üks neljast Milrem Robotics’i  toodetavast mehitamata maismaasõidukist oli TITAN Strike – jalaväelasi toetav prototüüpsüsteem, mis oli varustatud Kongsbergi täielikult kaugjuhitava relvaplatvormi ja QinetiQ sihtimissüsteemiga Pointer.

Teine süsteem – TITAN Sentry – oli samuti varustatud Pointeriga ning lisaks ka Hensoldti andurisüsteemiga, sealhulgas elektroonilis-optiliste ja soojuskaamerate ning lahinguradaritega.

Kolmas Milremi sõidukitest oli kohandatud haavatute evakueerimiseks ja logistilise toetuse tagamiseks ning neljas oli varustatud teise Eesti kaitsetöötusettevõtte - Threod Systemsi - drooniga.

«Üle-eelmisel nädalal lõppenud eksperimendi eesmärk oli teha kindlaks, kuidas mehitamata tehnoloogia aitab lahinguväljal säästa sõdurite elusid ning muuta nende tegevust tõhusamaks,» selgitas õppusel osalenud Milrem Roboticsi programmidirektor reservkapten Jüri Pajuste.

Katsetus viidi läbi kolmes etapis: lahingutegevus uusi tehnoloogiaid kasutamata, lahingutegevus uute tehnoloogiate kasutamisega, kuid taktikat muutmata, ning kolmandaks lahingutegevus uute tehnoloogiate kasutamisega ja taktika kohandamisega vastavalt uute tehnoloogiate pakutavatele võimalustele. Mehitamata maismaasõidukeid kaasati paljude ülesannete täitmiseks linna-, ava- ja metsamaastikul.

«Kombineeritud mehitamata ja autonoomsed süsteemid on tuleviku lahinguvälja osa,» sõnas Threod Systems’i tegevjuht Villiko Nurmoja

Jüri Pajuste sõnul oli kasutajatelt saadud tagasiside väga positiivne. «Sõdureid üllatas Milremi UGV-de kiirus ja vastupidavus,» lisas Pajuste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles