Samsung ennustab hiiglaslikku kasumi kukkumist

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi peakorter Soulis.
Samsungi peakorter Soulis. Foto: JEON HEON-KYUN / EPA

Lõuna-Korea elektroonikahiid Samsung teatas teisipäeval, et möödunud kvartali ärikasum võib langeda kuni 29 protsenti, sest nõudlus nutitelefonide ja mälukiipide järgi on globaalselt aeglustumas. Alles hiljuti teatas sarnasest prognoosist ka Samsungi rivaal Apple.

Konglomeraadi hinnangul kujuneb möödunud aasta viimase kolme kuu ärikasumiks 10,8 triljonit vonni (9,7 miljardit dollarit), mis on varasema aasta sama kvartali 15,5 triljoniga võrreldes 29-protsendine kukkumine. Tegu oleks esimese kvartali-põhise langusega viimase kahe aasta jooksul. Samsung teatab oma finantstulemustest millalgi hiljem sellel kuul.

Samsung on teatanud viimase 18 kuu jooksul muudkui rekordilistest kasumitest, sest internetiga ühendatud seadmete üha laialdasem levik on kasvatanud nõudlust mälukiipide järgi ja lükanud nende hinnad üles. Eduka kiibiäri kõrvalt on vähenenud nõudlus aga nutitelefonide, sülearvutite, serverite ja muu tarbijaelektroonika järgi.

Nõudlus tarbijaelektroonika, eriti nutitelefonide järgi on kahanemas eelkõige Hiinas, kus majanduskasv on kaubandussõja tõttu USAga aeglustunud. Vaid nädal tagasi alandas märkimisväärselt oma kasumiootusi ka Samsungi rivaal Apple, kes tõi samuti põhjuseks tarbijate kahaneva huvi Hiinas. Tegelikkuses on maha jahtumas aga kogu globaalne majanduskasv.

Samsungi aksia on langenud viimase 12 kuu jooksul enam kui 25 protsenti, sest kolm neljandikku ettevõtte ärikasumist moodustab mälukiipide müük ja investorid pole kindlad, kui kaua õnnestub seda lehma lüpsta. DRAM kiipide hind kukkus 2018. aasta viimase kvartali jooksul ligemale 10 protsenti. NAND kiipide hind aga kohati kuni 15 protsenti. Samsung on maailma suurim DRAM ja NAND kiipide tootja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles