Saksamaa kaalub Huawei blokeerimist 5G projektidest

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei logo.
Huawei logo. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS

Berliin on asunud uurima võimalusi, kuidas muuta riigi järgmise generatsiooni 5G võrkude rajamist turvalisemaks, mis võib viia taolistes projektides Huawei seadmete kasutamise (osalise või täieliku) keelustamiseni.

Hiina tehnoloogiakonglomeraat ja maailma suurim telekomiseadmete tootja Huawei on sattunud viimasel ajal rahvusvahelise kriitikatula alla, sest mitmed riigid kahtlustavad ettevõtet Pekingi heaks luuramises. Alles möödunud nädalal vahistati Poolas Huawei töötaja, keda süüdistatakse spionaažis.

Praeguse seisuga on blokeerinud Huawei seadmete kasutamise oma 5G infrastruktuuri projektides USA, Austraalia ja Uus-Meremaa. Üleskutseid Huawei tegevuse piiramiseks on tulnud ka Suurbritanniast, Kanadast ja Jaapanist.

Hiina suursaadik hoiatas neljapäeval Kanadat «tagajärgede» eest, kui riik blokeerib Huawei oma 5G infrastruktuuri rajamise projektidest. Hiina ja Kanada on sattunud diplomaatilisse tülli, mis keerleb Huawei finantsjuhi ja pärijanna Meng Wanzhou ümber, kes vahistati Kanada lennujaamas USA võimude soovil.

USA on väidetavalt koostamas Huawei vastu kriminaalsüüdistust, mille järgi on ettevõte tegelenud Ühendriikides aktiivselt ärisaladuste vargusega. Mengi süüdistab USA Iraanile kehtestatud majandussanktsioonide rikkumises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles