Taiwan blokeerib Huawei ja paljud teised Hiina tehnoloogiafirmad

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei logo mobiilipoes Pekingis.
Huawei logo mobiilipoes Pekingis. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA

Taiwan tegeleb musta nimekirja koostamisega Hiina ettevõtetest, kes võivad kujutada endast saareriigile julgeolekuohtu. Nimekirja eesotsas on Huawei ja ZTE.

Taiwani riikliku küberkaitsekeskuse direktor Jyan Hong-wei ütles Jaapani väljaandele Nikkei, et must nimekiri valmib tõenäoliselt märtsikuu lõpuks ja erinevad riigiasutused peavad sellega edaspidi konsulteerima, kui tahavad omale uusi seadmeid soetada. Valitsuasutused ja riigiosalusega ettevõtted ei tohi tulevikus osta mitte ühtegi musta nimekirja sattunud ettevõtte valmistatud seadet, näiteks ka nutitelefone.

Lisaks Huaweile ja ZTE-le läheb küberkaitsekeskuse praeguste plaanide järgi musta nimekirja ka näiteks kaamerate tootja Hangzhou Hikvision Digital Technology ja teine kaamerate valmistamise poolest tuntud ettevõte Dahua Technology. Samuti läheb nimekirja arvutite tootja Lenovo. Nimekiri tehakse saadavaks ka eraettevõtetele, kuid nad ei ole kohustatud seda järgima.

Viimastel nädalatel on Huawei piiramine, blokeerimine või kontrollimine saanud rahvusvaheliseks küsimuseks. Hiina konglomeraadi valmistatud telekomiseadmed on riigihangetest ära blokeerinud USA, Austraalia ja Uus-Meremaa. Osalist või täielikku keelustamist kaaluvad ka Suurbritannia, Prantsusmaa ja Jaapan.

Erinevalt paljudest teistest riikidest kujutab Hiina endast Taiwanile otsest julgeolekuohtu. Hiina on pidanud saareriiki alati mässumeelseks provintsiks ja endale kuuluvaks territooriumiks. Hiina on ühtlasi ähvardanud korduvalt kasutada Taiwani vastu sõjalist jõudu, et Taipei valitsus alistada ja okupeerida. Hiina president Xi Jinping ähvardas Taiwani vastu kasutada vajadusel jõudu alles selle aasta alguses.

Huawei ja ZTE seadmete kasutamine on Taiwani riigiasutustes keelatud tegelikult juba 2013. aastast, kuid tegu on esimese korraga, kui valitsus koostab ametliku nimekirja ohtlikest ettevõtetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles