Eesti pankade vahel liiguvad tänasest maksed välgukiirusel

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaliit
Pangaliit Foto: Internet

Kõik kolm suuremat Eesti panka: SEB, Swedbank ja LHV on tänasest liitunud välkmaksete süsteemiga, mis tähendab, et kuni 95 protsenti Eesti-sisestest maksetest jõuavad nüüd saajani vaid mõne hetkega.

Pangaliidu teatel liiguvad pankade vahel reaalajas kuni 15 000 euro suurused maksed  ning seda 24 tundi ööpäevas, seitse päeva nädalas ja ka riigipühadel.

Välkmaksete süsteemiga liitumiseks teevad ettevalmistusi ka teised Eestis tegutsevad pangad, näiteks Coop Pank liitub süsteemiga selle aasta esimeses pooles.

«Euroala riikidest on Eesti üks esimesi, kus suur osa maksetest saab välkmaksena liikuda,» rääkis pangaliidu juhatuse esimees Erki Kilu.

Välkmaksed toimivad üleeuroopaliselt ehk neid saab teha ka teiste riikide pankadesse, mis on reaalajas euromaksete süsteemiga liitunud.

Eestis tegutsevad pangad on valinud välkmakseid vahendavaks platvormiks erinevate Euroopa pankade endi poolt rahastatud välkmaksesüsteemi EBA Clearing RT1. Selle üleeuroopalise reaalajas maksete süsteemi kaudu liikus 2019. aasta alguse seisuga 100 000 välkmakset päevas ja süsteemi algusest alates on neid tehtud juba 10 miljonit. Pankadele endile läheb ühe välkmakse tegemine maksma 0,2 eurosenti.

Välkmaksete süsteemiga on liitunud ka Eesti päritolu fintech-ettevõte TransferWise – seda  Leedu Keskpangas avatud euro arvelduskonto abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles