Huawei kaebab USA valitsuse kohtusse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei logo ostukeskuses Shanghais.
Huawei logo ostukeskuses Shanghais. Foto: ALY SONG / REUTERS

Hiina telekomi- ja elektroonikahiid Huawei kaebab USA valitsuse kohtusse seaduse üle, mis keelab Ühendriikide valitsusasutustel kasutamast nende tooteid.

Huawei esitatud hagi järgi pole USA kongress leidnud mitte ühtegi tõendit, mis põhjendaks sellist keelu. USA valitsus on siiani keelanud riigiasutustel Huawei toodete kasutamise, sest need võivad julgeolekuorganite sõnul kujutada endast ohtu rahvuslikule julgeolekule. USA tegeleb ühtlasi Huawei vastase lobitööga üle kogu maailma, üritades liitlasriike meelitada mitte kasutama Hiina telekomihiiu tooteid, tuues põhjuseks turvakaalutlused.

Huawei sõnul läheb nende valmistatud toodete kasutamise keeld riigiasutustes vastuollu USA põhiseadusega, mille järgi ei tohi karistada mitte ühtegi indiviidi ega gruppi ilma süüdi mõistva kohtuotsuseta. Nimelt on konkreetses seaduses Huawei nimeliselt välja toodud ja see on ettevõtte sõnul otsene diskrimineerimine ja karistamine ilma vettpidavate tõenditeta.

Hagi suurendab USA ja Huawei vahelisi pingeid tõenäoliselt veelgi. USA on kahtlustanud Huaweid juba aastaid Hiina valitsuse heaks luuramises ja väidab, et konglomeraat võib paigaldada oma seadmetesse tagauksi, mis võimaldab nende läbi spioneerida ja korraldada küberrünnakuid. Tõendeid pole USA valitsus suutnud selle kohta aga esitada. Huawei nutitelefonid konkureerivad samas aga otseselt USA Apple'iga.

Ekspertide sõnul ei eelda Huawei sellest hagist mitte mingisugust võitu, kuid tegu on pigem sümboolse žestiga, mis võib heidutada teisi riike nende tooteid keelamast. Huawei tooted on oma riigihangetelt ära blokeerinud Austraalia ja Uus-Meremaa ning sarnaseid võimalusi kaaluvad ka Suurbritannia ja Saksamaa.

Kogu olukorra muudab veelgi keerukamaks tõsiasi, et USA valitsus on andnud kohtusse ka Huawei ning süüdistab ettevõtet ja selle finantsjuhti Meng Wanzhoud ärisaladuste varguses ning Iraani sanktsioonidest mööda hiilimises. Meng vahistati detsembrikuus Kanadas ning seisab silmitsi USA võimudele välja andmisega. Nii Meng kui Huawei on kõiki süüdistusi eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles