USA demokraadid soovivad Facebooki, Google’i ja Amazoni tükeldada

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth Warren eile kampaaniakõnet pidamas,
Elizabeth Warren eile kampaaniakõnet pidamas, Foto: PETER FOLEY / EPA/Scanpix

USA prominentne demokraadist senaator ja tarbijate õiguste eest võitleja Elizabeth Warren lubas, et kui temast saab 2020. aastal president, tükeldab ta riigi suurimad tehnoloogiaettevõtted.

Warren, kes on endale nime teinud nõudes Wall Streeti suurtele pankadele rangemaid reegleid, kirjutas eile, et tema administratsioon tükeldaks konkurentsi suurendamiseks sektoris Amazoni, Google’i ja Facebooki, vahendab Financial Times.

«Täna on suurtel tehnoloogiaettevõtetel liiga suur mõjuvõim – liiga suur mõjuvõim meie majanduses, meie ühiskonnas ja meie demokraatias. Nad on tasandanud konkurentsi, kasutanud meie isikuandmeid kasumi teenimiseks ja kallutanud mänguvälja kõikide teiste kahjuks. Ja selle protsessi käigus on nad kahjustanud väikeettevõtteid ning lämmatanud innovatsiooni,» ütles Warren.

«Seepärast teeb minu administratsioon tehnoloogiasektoris konkurentsi suurendamiseks suuri muudatusi, kaasa arvatud Amazoni, Facebooki ja Google’i tükeldamise,» lisas ta.

Warren on järjekordne kõrge profiiliga demokraat, kelle sõnul on Ränioru suurimatel ettevõtetel liiga palju võimu.

Oma blogipostituses kirjutab toob terve rida näiteid ülevõtmistest, mis on konkurentsi kahandanus ja moonutanud turgu. Nendeks on Instagrami ja WhatsAppi ülevõtmine Facebooki poolt, toidupoeketi Whole Foods ja online-kingapoe Zappos ülevõtmine Amazoni poolt ning Google’i Waze’i, Nesti ja DoubleClicki ostmised.

Elisabeth Warren lõi finantskriisi järel president Barack Obama ülesandel USA tarbijate finantskaitse büroo.

Analüütikute arvates on tehnoloogiahiiud juba astumas vastusamme. Näiteks Facebooki juht ja asutaja Mark Zuckerberg ütles, et soovib ühendada Facebooki sõnumiteenustuse Instagrami ja WhatsAppi omadega, mille ta ostis vastavalt 2012. ja 2014. aastal. Mõne analüütiku arvates on selle eesmärgiks nende ülevõtmiste lõhkumised teha tulevikus raskemaks, kirjutab majandusleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles