Video: Jaapan tahab Toyota kuu peale saata (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja sõiduriist, mis varsti kuule jõuab.
Selline näeb välja sõiduriist, mis varsti kuule jõuab. Foto: Toyota

Jaapani suur autotootja Toyota haub koos riigi kosmoseagentuuriga (JAXA) plaani saata kuu peale omanäoline sõiduriist.

Toyota ja JAXA tulid välja plaaniga ehitada kuuerattaline isejuhtiv transpordivahend, mis suudaks kuu peal, 10 000 kilomeetri kaugusel sõidutada kahte inimest. Plaan on jõuda kuule aastaks 2029, kirjutab Bloomberg.

Toyota asepresidendi Shigeki Terashi sõnul tuleb sõiduk piisavalt suur, et mahutada kaks astronauti, kes saavad seal elada ja kuu pinnast avastada. Toyota pikkus on kuus meetrit, põrandapinda, kus reisijad saavad olla, on 13 ruutmeetrit.

Koichi Wakata, esimene jaapanlasest komandör NASA ja Rahvusvahelise kosmosejaama juures ütles, et sõiduriista ehitamine on erakordne väljakutse, mis paneb proovile Toyota tehnoloogia.

Kuigi Toyota on üle maailma tuntud peamiselt autotootjana, on nad juba aastaid töötanud ka robotite kallal, mis aitaksid inimestel kodutöid teha ja eakate eest hoolitseda. Vananeva rahvastikuga ja töökäte puuduses Jaapan panebki eakate hooldamisel suured lootused robotite peale.

Nüüd kasutab autofirma aga tehnoloogiat, mille eesmärk on vallutada kosmos.

Kuuerattaline sõiduk kasutab päikesepatareisid ja kütuseelemente, et liikumiseks energiat hankida. Plaanide kohaselt peaks Toyota maanduma kuule enne astronautide saabumist, kes hiljem peale korjatakse.

Samal ajal on oma ambitsioonidest teada andnud ka Hiina, kes on pannud kosmosetehnoloogia arendamisse 8 miljardi dollarit ning plaanib luua kosmosesse päikesejaamu ja minna Marsile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles