Eesti pääseb! Silmet loobus radioaktiivse saasta Eestisse matmisest (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmet.
Silmet. Foto: SCANPIX

Sillamäel tegutsev maagitöötlusettevõte NPM Silmet loobus radioaktiivsete jäätmete Eestisse matmise plaanist ja toimetab need uue kava kohaselt USAsse.

Ettevõte andis äsja Postimehele teada, et sõlmis lepingu USA-s asuva ettevõttega Silmeti kõikide tootmisjäätmete järeltöötlemiseks. Sellega seoses kavatseb Silmet taotleda Keskkonnaameti kiirgusosakonnalt 31. Märtsiks uut tegevusluba.

«Eeldusel, et sealne töötleja saab kõik vajalikud täiendavad kooskõlastused oma tegevusloale, kavatseb Silmet vedada kõik ladustatud tootmisjäägid USA-sse 2020. aasta teises või kolmandas kvartalis. Kõikide tulevikus tekkivate töötlemisjäätmetega toimitakse samamoodi,» teatas Silmet.

Hetkeseisuga peaks Silmeti territooriumile olema ladustatud ligi 600 tonni radioaktiivseid metalle uraani ja tooriumi sisaldavat tootmisjääki.

Postimees on alates möödunud aasta novembrist avaldanud artiklite seeria, kus avastasime, et Silmeti eksomanikud jätsid täitamata riigi ees võetud kohustuse radioaktiivsed ehk nn NORM-jäätmed Eestist välja toimetada. Selle asemel valmis peagi plaan jättagi need Eestisse.

Möödunud aasta lõpus esitas Silmet nimelt keskkonnaametile taotluse uue tegevusloa saamiseks, et võtta kasutusele tehnoloogia tootmisjäätmete tõhusaks neutraliseerimiseks, segades neid suure koguse põlevkivituhaga ja kasutades selle tulemusena saadud tuhakivi inertse täitematerjalina Sillamäe sadamas, kus ta isegi tegutseb. Täna tunnistas ettevõte, et vaatamata jõupingutustele ei õnnestunud tal tehnoloogia kasutuselevõtuks vajalikke ärilisi lepinguid sõlmida.

Silmeti tegevusluba maakide kohapealseks töötlemiseks ja ladustamiseks kaotas kehtivuse 2019. a jaanuari lõpus. Seetõttu ei saa Silmet enam NORM-maake sisse vedada ega töödelda. Praeguseks on ettevõte suhelnud keskkonnaametiga ja nõustunud järelevalvemenetluse alustamisega, mille alusel saab amet viivitamatult alustada järelevalvet selle üle, kuidas Silmet käitleb ladustatud tootmisjääke ja viib lõpule materjalide töötlemise, mis olid tootmises hetkel, kui NORM-maakide töötlemise luba jaanuari lõpus aegus.

«Silmet toetab täielikult sellist järelevalvemenetlust ja teeb tihedat koostööd ametiasutustega, tagamaks oma tegevuse vastavus kõigile eeskirjadele ja tingimustele,» teatas ettevõte.

Silmet märkis, et tal on kiirgusloa puudumisele kompenseerimiseks ligipääs ka muudele tooraineallikatele kui NORM-toormele, mis võimaldab ettevõttel jätkuvalt toota nioobiumi ja tantaali ning jätkata oma äritegevust. «Selliste alternatiivsete mitte NORM-maakide kasutamine ei tohiks oluliselt mõjutada Silmeti tootmismahte ega tööhõivet,» märkis ettevõte.

Silmet kinnitas ka seda, et tema territooriumilt ei ole Sillamäe sadamasse veetud radioaktiivset pinnast. Keskkonnainspekstioon on nimelt asunud uurima, miks veeti möödunud aastal kaheksal korral Silmetist sadamasse pinnast ilma vastava keskkonnaloata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles