Uuring näitas, kuidas meie kõigi nutitelefoni kasutus on ühesugune (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nick Ansell / PA Wire / Scanpix

Kuigi meil kõigil on olemas oma meelsamini kasutatud nutirakendused, jaguneb lemmikäppide kasutatavus pea kõigil inimestel ühtemoodi, selgus arvutiteadlaste värskest uuringust.

Peale lemmikäppide on meil kõigil telefonikasutuses ka teisi erinevusi. Näiteks võib erineda kogu nutifonides veedetud aeg. Samas selgub teadusajakirjas Royal Society Open Science ilmunud uuringust, et oma aja erinevate äppide vahel jagamine käib kõigil suhteliselt ühtemoodi, kirjutab ajakiri Discover.

Tegemist on ühe aspektiga inimeste nutitelefoni-elust, mida teadusuuringud seni kuigi palju lahanud ei ole. Teadlaste algne oletus oli, et kuna inimeste vaimne ja ajaline ressurss on suures osas ühtemoodi piiratud, peaks ka telefonikasutuses olema ühiseid jooni.

Selleks koguti kokku 76 vabatahtlikku, kelle telefonikasutusel hoiti Tymeri-nimelise äpi abil kuue nädala jooksul silma peal. Selle aja jooksul katkestasid katses osalemise küll 23 inimest, kuid 53 kohta saadi siiski andmed kokku. Saadud andmetes kajastus peamiselt see, kui palju kasutaja eri rakendustelt teistele ümber lülitunud oli. Tuli välja, et kuigi vahetusi tehti erinevate äppide vahel, oli ümberlülituste tegemise muster siiski kõigil samasugune. Kõigil oli selge lemmikäpp, selge äpp number kaks jne. Näiteks sai konkreetse kasutaja kasutatavuselt teine rakendus alati vaid umbes 73 protsenti lemmikäpile osutatud tähelepanust.

Teadlased loodavad, et seda sorti andmetest on kasu nii uute äppide uurimises kui ka inimeste tehnoloogiakäitumise edasistes uuringutes.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles