Värske küberturbe raport: Huawei on tõsine turvarisk (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei töötaja ja ettevõtte logo Shenzhenis Hiinas, Guangdongi provintsis.
Huawei töötaja ja ettevõtte logo Shenzhenis Hiinas, Guangdongi provintsis. Foto: TYRONE SIU / REUTERS

Huawei tegevuse jälgimiseks loodud Briti järelevalvekomisjon avaldas neljapäeval kriitilise raporti, milles hoiatatakse, et Hiina telekomihiid ei tohiks mitte mingil juhul osaleda Ühendkuningriigi 5G-võrkude rajamisel.

Komisjon, mis kuulub Briti küberkaitse keskuse alla, märgib oma raportis, et nad ei ole siiani leidnud tõendeid, mis viitaks sellele, et Huawei luurab Hiina riigi heaks. Samuti pole nad leidnud Huawei seadmetest niinimetatud peidetud tagauksi, mille eest USA võimud on korduvalt hoiatanud. Taolisi tagauksi saaks kriitikute sõnul kasutada küberspionaažiks ja sabotaažiks.

Küll aga on raport äärmiselt kriitiline Huawei «elementaarse küberhügeeni» suhtes ja toob välja, et ettevõtte lahendused on sageli väga ebakompetentselt valmistatud ning täis turvanõrkusi, mida on võimalik ära kasutada. Ainuüksi möödunud aasta jooksul leidis komisjon Huawei seadmetest sadu turvanõrkusi, millest paljud olid juba 2017. aasta raportis ja on endiselt parandamata.

Kriitiline raport tuleb ajal, mil USA üritab veenda maailma hülgama Huawei telekommunikatsiooni seadmeid. Ühendriikidest on eeskuju võtnud esialgu Austraalia ja Uus-Meremaa, kes on mõlemad keelanud Huaweil osalemast 5G riigihangetes. Plaanidest Huawei blokeerida on teatanud ka Kanada ja sarnaseid üleskutseid on tulnud ka Suurbritanniast ja Saksamaalt.

Huawei teatas pärast neljapäeval avaldatud raportit, et nad võtavad kaebusi väga tõsiselt, kuid kõigi välja toodud vigade parandamiseks võib minna kolm kuni viis aastat. Huawei lubas mullu detsembris eraldada mitmesuguste turvanõrkuste eemaldamiseks kaks miljardit dollarit. Raporti sõnul pole Huawei aga vaatamata oma lubadustele suurt midagi ette võtnud.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles