Bitcoin'i ootamatu tõusu taga oli salapärane suurostja

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoin.
Bitcoin. Foto: MarioFOURMY/SIPA / MarioFOURMY/SIPA

Bitcoin'i väärtus tõusis teisipäeval ootamatult viimase viie kuu kõige kõrgemale tasemele ning tõmbas endaga kaasa ka mitmed väiksemad krüptovaluutad. Järsult elavnenud kauplemine algas pärast ühe anonüümse ostja suurtellimust.

Bitcoin'i väärtus tõusis teisipäeval Aasia turgudel kohati kuni 20 protsenti, kerkides esimest korda peale möödunud novembrit üle 5000 dollari piiri. Keskpäevaks oli hind langenud küll 4800 dollari peale, kuid tegu oli ikkagi 16-protsendise tõusuga, mis on suurim päevane kasv alates 2018. aasta aprillist.

Hinnatõus algas salapärasest suurtellimusest, mis esitati üle kolme erineva valuutavahetuse, millest kaks asusid USAs ja üks Luksemburgis. Tellimust haldas valuutavahetuste vahel keerukas algoritm, mis tellis kokku umbes 20 000 bitcoin'i väärtuses ligemale 100 miljonit dollarit.

Suurtellimus jättis analüütikud nõutuks, sest bitcoin'i hind on kõikunud sellel aastal valdavalt 3300 ja 4200 dollari vahel. Ühtegi suurt ostu pole hiljaaegu toimunud paljuski ka selle pärast, et sagedased küberrünnakud valuutavahetuste vastu on lõppenud paljudele ostjatele oma raha kaotamisega.

Pärast suurtellimust hakkas krüptovaluutadega kauplemine kiiresti elavnema, jõudes temponi kuus miljonit tehingut tunnis, mis on tavapärasest kolm kuni neli korda elavam sagedasem. Enamik kauplemisest toimus Aasia valuutavahetustes.

Mitmed teised valuutad nagu ether ja ripple, mis on bitcoin'i järel suuruselt järgmised, tõusid samuti üle 10 protsendi. Väiksemad valuutad on sageli bitcoin'i hinnast tugevalt mõjutatud, sest bitcoin moodustab endiselt üle poole kogu krüptoturu väärtusest.

Bitcoin'i väärtus tõusis 2017. aasta mulli ajal üle 20 000 dollarini, mil krüptosse hakkasid tugevalt investeerima suured jaeinvestorid. Möödunud aastal mull lõhkes ning hinnad kukkusid koguni kolmveerandi võrra. Peamisteks kauplejateks jäid riskikapitali fondid ja krüptofirmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles