Tarneprobleemid tõid Tesla müüki ajaloo suurima languse, aktsia kukkus järsult (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Tesla esindus Floridas, Miamis.
Tesla esindus Floridas, Miamis. Foto: Joe Raedle / AFP

Elektriautode tootja Tesla aktsia kukkus neljapäeval 8,2 protsenti pärast seda, kui ettevõte teatas müüginumbrite järsust kahanemisest seoses tarneprobleemidega.

Tesla toimetas 2019. aasta esimeses kvartalis klientideni 63 000 sõidukit, mis on varasema kvartaliga võrreldes 31-protsendine langus. Model 3 müüdi 50 900 ning Model S ja Model X luksusmudeleid müüdi 12 100. Kvartali lõikes oli tegu Tesla ajaloo suurima müügilangusega ning esimese langusega viimase kahe aasta jooksul. Autotootja süüdistab viletsates tulemustes tarneprobleeme Euroopasse ja Hiinasse, kus alles hiljuti hakati viimaks Model 3 müüma.

Hiinas tekkisid ettevõttel probleemid tolliga, sest mõne Model 3 saadetiste dokumentatsioon polnud õigesti vormistatud. Euroopasse tarnimisel tekkis probleem Zeebrugge sadamas Belgias, kus leidis aset suur töötajate streik. Tesla kasutab Zeebrugge sadamat kauba toimetamiseks Eurooa Liitu.

Tesla on enda sõnul toimetanud 21. märtsi seisuga vaid pool kogu kvartali sõidukitest ning 10 600 autot on «endiselt teel». Analüütikud olid algselt prognoosinud, et Tesla tarnib jaanuar-märts perioodil 82 000 sõidukit, kuid vähendasid hiljem prognoosi 71 350 peale. Möödunud aasta neljandas kvartalis toimetas Tesla kohale 90 700 autot.

Aeglustuv müük on Tesla jaoks tõsine mure, sest ettevõte vajab raha oma hiiglaslike võlgade tagasimaksmiseks. Tesla loeb auto müüduks siis, kui see on kliendini toimetatud, mitte siis, kui klient on tellimuse esitanud. Ostja maksab täishinna alles siis, kui auto on temani jõudnud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles