Politsei kaotas laste ankeedist ära terminid «ema» ja «isa» (76)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Politsei- ja piirivalveamet kaotas lapse esimese dokumendi taotlemise ankeedist ära väljad «ema» ja «isa» ning asendas need kahe väljaga «vanem».

Lapse esmakordsel isikut tõendava dokumendi taotluse ankeedil oli veel möödunud aasta keskel esimesteks väljadeks andmed ema ja  isa kohta. Maha läksid ankeedist just nende väljade nimetused:

Isikutunnistuse taotlemisel varem kehtinud ankeet
Isikutunnistuse taotlemisel varem kehtinud ankeet Foto: Ekraanitõmmis

Pool aastat tagasi võttis politsei kasutusele uue ankeedi, kus lapse vanemate andmete sisestamiseks on jätkuvalt olemas kaks jaotist, kuid mõlemad kannavad nime «vanem». Kusjuures valida ei saa enam ka seda, kas tegemist on lapse ema või isaga, küll aga seda, kas ta on nais- või meessoost:

Foto: Kuvatõmmis

Politsei- ja piirivalevameti pressiesindaja sõnul asendati sõnad «ema» ja «isa» terminiga «vanem» ankeedi viimasel uuendamisel lähtudes kodakondsuse seaduse sõnastusest.

«Ankeet ei ole kinnitatud määruse või mõne muu õigusaktiga ega mingilgi moel seotud kooseluseadusega,» kinnitas pressiesindaja. «Kuna kodakondsuse seadus kasutab terminit «vanem», siis kasutame sama mõistet ka selles andmete esitamist abistavas ankeedis.»

Eeltoodud lisaankeet tuleb täita lapsele esmakordse passi taotlemisel.

KOMMENTAAR
Riigikogu Isamaa fraktsiooni esimees Priit Sibul

Postimehest võime lugeda, et Politsei- ja Piirivalveamet on loobunud oma ankeetides mõistete «isa» ja «ema» kasutamises, asendades selle terminiga «vanem».
Pole teada, kas see PPA selline muudatus ankeedis tuleb otse sotsist siseministri laualt aga kahtlemata järgib ta SDE ideoloogiat lahjendada igapäevaelus traditsioonilisi mehe-naise ja isa-ema rolli.
Milleks see hea on? Lapsel on ikka isa ja ema, mitte kaks sooneutraalset vanemat. Mina ei taha sellega kuidagi leppida ja soovitan uue valitsuse siseministril kõneall olev ankeet tagasi pöörata.

Kommentaarid (76)
Copy
Tagasi üles