Swedbank vaatas poliitilise ebakindluse tõttu investeeringud üle

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Kristjan Tamla, Swedbank investeerimisfondi juhatuse esimees
Kristjan Tamla, Swedbank investeerimisfondi juhatuse esimees Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eestis tekkinud poliitiline ebakindlus pensionisammaste tuleviku pärast on juba kaasa toonud pensionifondide investeeringute ümbervaatamise, teatas Swedbank.

«Tekkinud poliitilise ebakindluse taustal on ettevaates võtmetähtsusega saada selgus selles, kui suures mahus võib pensionifondidest sääste välja minna,» ütles Postimehele Swedbank Investeerimisfondide ASi juhatuse esimees Kirstjan Tamla.

Tamla märkis, et kui tekib oht, et pensionifondidest võib suurem summa raha välja minna, siis peavad pensionifondid oma investeeringud ümber profileerima kiiremini realiseeritavateks investeeringuteks.

«Fondi investeeringute likviidsuse juhtimine vastavalt kohustuste likviidsusele on iga fondi üks olulisemaid ülesandeid. Iga fond püüab vältida olukorda, kus fond ei suuda täita klientide lunastusordereid. Sellest tulenevalt oleme Swedbanki pensionifondides võtnud hetkel konservatiivse joone vähese likviidsusega investeeringute osas,» tõdes Tamla.

Swedbanki pensionifondid peavad erakapitali fonde viimaste aastate jooksul üheks huvitavamaks võimaluseks Eesti majandusse investeerimisel.

«Ühelt poolt on seda soosinud meie seadusandliku keskkonna areng, mis on võimaldanud pensionifondidel suurendada vähese likviidsusega investeeringute osakaalu. Teiselt poolt on Eesti turul paar väga tugevat erakapitali fondivalitsejat, kes on tõestanud, et suudavad kapitali efektiivselt paigutada,» rääkis Tamla.

Nii näiteks seostub Swedbanki pensionifondidele sellise paigutusena üks läbi aastate edukaim investeerimislugu – läbi Baltcapi erakapitalifondi said  kliendid osa väga kasumlikust ja viimase aasta jooksul palju avalikku kajastust leidnud investeeringust lennukite hooldusega tegelevasse ettevõttesse Magnetic MRO.

Tänase seisuga ulatuvad Swedbanki pensionifondide juba tehtud investeeringud ja võetud investeerimiskohustused kohalikesse erakapitalifondidesse enam kui 30 miljoni euroni, mis moodustab ligi  2 protsenti fondide mahust. Praeguse pensionisüsteemi jätkumisel ja kohaliku kapitalituru prognoositavate arengute puhul võiks see lähiaastatel kasvada ligi 5 protsendini.

Postimees kirjutas täna, et poliitiline ebakindlus pensionisammaste asjus on viinud kohaliku  investeeringud Eesti tehnoloogiasektorisse ja idufirmadesse rekordmadalale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles