Video: Rootsi teedel katsetatakse ilma ohutusjuhita isesõitvat veokit (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Einride isesõitev veok T-pod.
Einride isesõitev veok T-pod. Foto: ILZE FILKS / REUTERS

Rootsi idufirma Einride on hakanud Jönköpingi linna lähedal asuval teelõigul katsetama elavas liikluses isesõitvat veokit, millel puudub juhikaabiin. See tähendab, et masinal pole pardal inimesest tagavarajuhti.

Idufirma sõnul on tegu esimese isesõitva autoga maailmas, mis on lubatud avalikele teedele ilma rooli taga istuva tagavarajuhita, kes võtab vajadusel sõitmise üle. Küll aga saab sõiduki üle võtta kontrolli kaugjuhtimise teel ning veokit jälgib alati selleks otstarbeks mõeldud inimene. Katsetused kestavad praeguses formaadis 2020. aasta lõpuni.

26 tonni kaaluv veok nimega T-pod on varustatud kaamerate, radarite ja 3D anduritega, mis annavad masinale 360-kraadise tajumisulatuse. NVIDIA poolt valmistatud autonoomne sõidutarkvara on ühendatud 5G võrguga ja veoki sõiduulatuseks on umbes 200 kilomeetrit.

T-pod sõidab hetkel 300 meetri pikkust lõiku kaubaterminali ja laohoone vahet, mida kasutavad ka teised veokid. Isesõitva veoki tippkiirus on 85 km/h, kuid hetkel lubatakse sellel sõita ainult 5 km/h. Kiiruspiirangu määras Rootsi transpordiamet. Madal kiirus pole aga probleemiks, sest antud teelõigul liigub väga palju veokeid ja üldine tempo on järjekordade tõttu üpris madal.

Tööjõupuudusest on saanud veonduses põletav probleem üle kogu maailma ja paljud transpordifirmad vaatavad lootusrikkalt isesõitvate veokite poole. Ainuüksi Euroopas on hetkel täitmata umbkaudu 150 000 veokijuhi töökohta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles