Ühe tehinguga tekkis eelmisel nädalal Eestisse palju uusi miljonäre (1)

PM Majandus
Copy
Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus.
Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus. Foto: TransferWise

TransferWise’i väärtuse kahekordistumine eelmisel nädalal 3,5 miljardi dollarini tegi ettevõtte asutajate kõrval miljonäri rohkem kui kümnest nende esimesest töötajast, selgub Äripäeva analüüsist.

«Tõenäosus oli natuke suurem kui lotopiletiga,» ütles TransferWise'i Eesti esimene töötaja Triin Hertmann, kelle vara väärtus kasvas hoobilt 15,5 miljoni euroni millega ta oleks viimases Äripäeva rikaste TOPis olnud 230. kohal.

«Need, keda me Tallinnas tollal palkasime, kes tulid Skype’ist või SEB pangast, kõik kaotasid oma palgas sel hetkel, kui nad tulid meile,» tõdes ettevõtte asutaja ning Eesti jõukaim ettevõtja Kristo Käärmann ning lisas, et tema sõnul suutsid vähesed arvutada ja mõelda, mis neile jagatud optsioonide väärtus võiks olla. 

Pikemalt Äripäevast.

Postimees kirjutas eelmisel nädalal, et Eesti esirikkad said veel rikkamaks. Äripäeva eelmise aasta rikaste edetabelis olid Transferwise’i asutajad Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus esimesel ja teisel kohal vastavalt 258,2 miljoni ja 238,6 miljoni euroga. Toona arvestati ettevõtte väärtuseks 1,6 miljardit dollarit. Nüüd kaasas Transferwise investoritelt veel 292 miljonit dollarit (261,7 miljonit eurot) ning tõstis sellega oma väärtuse 3,5 miljardi dollarini (3,14 miljardit eurot).

Seekordse aktsiate müügi eesmärk ei olnud ettevõtte tegevust finantseerida, vaid anda tegevjuhi ja asutaja Kristo Käärmanni sõnul võimalus tänada ettevõttega algusest peale olnud investoreid. Kaasasutaja Taavet Hinrikus lisas, et oma osakuid müüsid paljud Transferwise’i töötajad. «Oluline on, et lubadused, mida andsime töötajatele seitse aastat tagasi, on täide läinud,» lisas ta.

«Algusest peale on kõik töötajad saanud lisaks põhipalgale ka osaluse ettevõttes. Algusaastatel ei saanud me maksta samasugust palka nagu Skype või SEB,» selgitas Hinrikus. «Kutsusime töötajad suurte väljakutsetega, maksime palka nii palju kui võimalik ja ütlesime, et meil on aktsiaoptsioonid ja kui ettevõttel läheb hästi, siis võidavad kõik.»

Hinrikus lisas, et tihti on töötajatel raske optsioone väärtustada. «Võib jääda mulje, et see on monopolimängu raha, aga on tore näha, et monopoliraha on saanud pärisrahaks,» naeris ta. Küsimusele, kui palju töötajad optsioonidega teenisid, tõi ta vastuseks näite, et 2013. aastal toimunud A-ringi investeeringu järel oli ettevõtte väärtus 20 miljonit dollarit (18 miljonit eurot) ja nüüd on see 3,5 miljardit (3,14 miljardit eurot). «Seega väärtus on natuke kasvanud,» ütles ta. Seda, kui suure osaluse Hinrikus ja Käärmann müüsid, ei soovinud ta kommenteerida.

Mullu märtsis lõppenud majandusaastal kasvas ettevõtte käive 77 protsenti, 117 miljoni naelani (ligi 133 miljonit eurot) ja puhaskasum ulatus 6,2 miljoni naelani (üle seitsme miljoni euro). Ka sellel aastal on Hinrikuse sõnul kasvu oodata. Samuti värvatakse tänavu juurde kaks töötajat päevas, ligikaudu 750 töötajat aastaga. «Võib öelda, et tempo on aeglustunud. Tipphetkel kolmekordistus töötajate arv aastaga, oleme muutunud laisaks,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles