Külm sõda kisub jäiseks: USA korraldas seeria küberrünnakuid Venemaa elektrivõrgu vastu (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Illustratsioon.
Illustratsioon. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA

USA väljaanne The New York times paljastas, et USA on viinud viimastel kuudel läbi terve hulga küberrünnakuid Venemaa elektrivõrgu vastu, et saata Kremlile hoiatav sõnum: Ameerika ei jää kübervõimekuses neile alla. 

Nimetamata ametnikega läbi viidud intervjuudest selgub, et rünnakutega pole otseselt kahju tekitatud, kuid USA häkkerid on pääsenud sügavale Venemaa infrastruktuuri kriitilise tähtsusega arvutisüsteemdiesse ning sisestanud neisse potentsiaalselt halvavat pahavara.  

Times sai teada, et USA on uurinud ja ettevaatlikult torkinud Venemaa võrke juba 2012. aastast saadik, kuid viimastel kuudel on agressiivsete küberoperatsioonide hulk järsult kasvanud. Ametnike sõnul pole USA häkkerid varem pääsenud veel mitte kunagi nii sügavale Venemaa elektrivõrgu süsteemidesse, kui viimase paari kuu jooksul.

USA sisejulgeolekuministeerium ja FBI on hoiatanud juba aastaid, et Venemaa häkkerid on sisestanud USA elektrivõrkudesse, veevarustusse ja naftatehastesse pahavara, mis võib vajaduse korral tõmmata kogu süsteemi maha. Mitmed julgeolekuametnikud on avaldanud soovi, et USAl oleks samasugused võimalused. 

Väidetavalt sai Pentagoni küberstaap möödunud aastal kongressilt ja Valgelt Majalt märksa kõrgemad volitused viia iseseisvalt läbi senisest märksa agressiivsemaid küberoperatsioone. Rünnakute läbi viimiseks pole näiteks vaja enam presidendi luba ja piisab ka kaitseministri nõusolekust. Tegu paistab olevat Trumpi administratsiooni katsega tõestada, et USA ei kõhkle küberruumis vastulööke andmast. 

Trumpi julgeolekunõuandja John Bolton ütles möödunud nädalal toimunud konverentsil, et USA ei kahvatse rohkem tolereerida Kremli katseid kallutada valimistulemusi ning on valmis tekitama tõsist kahju kõigile üritajatele. 

USA küberstaap viis väga agressiivsed küberrünnakud läbi ka 2018. aasta novembris, mil nad võtsid maha terve hulga Venemaa trollifarme, mis levitasid internetis massiliselt valeinfot. Operatsioonide käigus lõigati farmid väidetavalt täielikult internetist ära. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles