Kirjavahetus viitab: Eestit ootab ees massiline ametite ühendamine (15)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Raigo Uukkivi
Raigo Uukkivi Foto: Youtube

Jüri Ratase valitsuste võimuloleku ajal riigieelarve ülekulutuste küüsi sattunud Eestit ootab ees nii ulatuslik riigiametite ühendamine, et kokku tahetakse liita lausa mitme ministeeriumi haldusalas olevad asutusi.

Sellele tõsiasjale viitab rahandusministeeriumi asekantsleri Raigo Uukkivi reedene kiri justiitsministeeriumile, milles uuritakse liitmiste võimalusi.

«Oleme riigireformi raames ühendamas erinevate ministeeriumite valitsemisalas olevaid ameteid, mis oma tegevusvaldkondade sidususe tõttu võiksid moodustada ühise terviku ning seega koonduda üheks asutuseks,» seisab Uukkivi kirjas.

Ta märgib, et ministeeriumid on avaldanud ise soovi ja valmisolekut koondada kokku mitme ministeeriumi valitsemisalasse kuuluvaid ameteid.

Foto: Kuvatõmmis

«Meie hinnangul võib sellist ideed põhimõtteliselt toetada. Selle idee elluviimine eeldab aga mõningate õiguslike küsimuste lahendamist,» märkis rahandusministeeriumi asekantsler.

Eestis pole hetkel ühtegi ametit ega inspektsiooni, mis oleks üheaegselt mitme ministeeriumi haldusalas.

Tõsiselt on hakatud arutama näiteks maanteeameti, lennuameti ja veeteede ameti ühendamist. Sama käib terviseameti ja ravimiameti kohta. Mingil põhjusel on siiani eraldi ka põllumajandusamet, põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet ning veterinaaramet.

Kokku hakatakse liitma kindlasti ka sihtasutusi. Haridus- ja teadusministeeriumi haldusalas on näiteks seitse sihtasutust: Hariduse Infotehnoloogia SA, Spordikoolituse ja -Teabe SA, SA Innove, Kutsekoda, Archimedes, Eesti Teadusagentuur ja Teaduskeskus Ahhaa. Sügiseste otsuste põhjal saab neid kindlasti olema märksa vähem.

Valitsus on kokku leppinud riigi eelarvestrateegia aruteludel selle, et tarvis on leida kokkuhoiukohti – polnud ju võimuerakondadel enam rahagi, et täita sõnaselgeid lubadusi teadusrahastuse tõstmiseks. Täpsemalt selgub kokkuhoiuvajadus ministeeriumide valitsemisalade lõikes sügisel riigieelarvearutelude käigus.

Riigireformi peaarhitektiks saab minister Jaak Aab.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles