Facebooki üleilmne raha libra tekitas suurriikides tondihirmu (1)

BNS
Copy
Bruno Le Maire
Bruno Le Maire Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Facebooki hiljutine teade üleilmse digiraha libra käibelelaskmise kohta on ajanud ärevaks suurriigid USA ja Prantsusmaa, kes asuvad nüüd arutama, kuidas sellele eos päitsed pähe panna.

«Punane joon on meie jaoks see, et libra ei tohi ega saa muutuda suveräänseks valuutaks,» ütles Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire, kes koos oma USA ametivenna Steven Mnuchiniga valmistab ette G7 kohtumist.

«Me ei luba olukorda, kus rahvusvaheline firma hakkab muutuma riigiks. See tähendab, et firmadel oleks riigivõim, kuid mitte suveräänsete riikidega seotud kohustused ega märkimisväärset kontrolli kodanike poolt,» lisas ta.

Le Maire ütles, et kui libra üle kontrolli ei võeta, suurendab see rahapesu, terrorismi rahastamise ja päris raha destabiliseerimise ohtu.

«Libra on seotud mitmete vääringutega, nende seas dollari ja euroga. Mis siis, kui libra otsustab end tasakaalustada euro kasuks, dollari kasuks?» küsis Le Maire. «Sellel oleks otsene mõju vääringu stabiilsusele.»

Maailma juhtivaid tööstusriike ühendava rühmituse G7 rahandusministrid kogunesid kolmapäeval kahepäevasele kohtumisele Pariisi lähistele mõisa, kus on jutuks Facebooki krüptovaluuta ja Prantsusmaa digimaks.

Kohtumisel luuakse raamistik G7 riigi- ja valitsusjuhtide kohtumiseks 24.–26. augustil.

USA rahandusminister Steven Mnuchin plaanib esitada Prantsuse rahandusministrile Bruno Le Maire'ile ka kaebuse seoses Prantsusmaa kolmeprotsendise käibemaksuga veebihiidude nagu Google'i, Amazoni, Facebooki ja Apple'i kohta. Prantsuse parlament kiitis seaduse heaks läinud nädalal ja seadus võidakse välja kuulutada lähinädalatel.

Maks vihastas omakorda välja Valge Maja, mis hakkas vastuseks kaaluma karistavate tollitariifide sisseviimist. «Oleme väga pettunud, et Prantsusmaa kehtestab ühepoolse teenusemaksu,» ütles USA rahandusministeeriumi ametnik, kelle sõnul arutab Mnuchin seda Le Maire'iga kolmapäeval.

Prantsusmaa teatel tuleks alustada rahvusvahelist debatti tehnoloogiafirmade maksustamise üle, muu hulgas ka G7 raames. Pariis on lubanud plaanitavast maksust loobuda, kui jõutakse rahvusvahelise leppeni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles