Skype'i asutajad soetasid Eesti metsafirma

PM Majandus
Copy
Skype'i kaasasutaja Ahti Heinla koos tema arendatava Starshipi pakirobotiga.
Skype'i kaasasutaja Ahti Heinla koos tema arendatava Starshipi pakirobotiga. Foto: Mihkel Maripuu

Skype'i loojate investeerimisfirma Ambient Sound Investments (ASI) maksis eelmisel aastal omanikele kaks miljonit eurot dividende, samuti soetati täisosalus metsandusfirmas Multiland, selgub ettevõtte majandusaruandest.

Investeerimisfirma varade maht kasvas aastaga 17,5 protsenti, 131 miljoni euroni. See sisaldab ka aruandeaastal võlakirjadega täiendavalt kaasatud 15 miljonit eurot.

Hüppeliselt kasvas finantsinvesteeringute soetus: kui 2017. aastal oli see 13 miljonit eurot, siis möödunud aastal 49 miljonit.

Mullu müüdi riigifirmale Enefit Green vähemusosalus taastuvenergia ettevõttes Nelja Energia, mille eest saadi 2,5 miljonit eurot. Samuti müüdi Kanada telemaatika-ettevõttele Fleet Complete 50-protsendiline osalus Eesti idufirmas Ecofleet, mille eest saadi ligi 6,5 miljonit eurot.

Kui tunamullu omati metsandusfirmast Multiland 50 protsenti, siis 2018. aastal soetati ettevõtte täisosalus, mille bioloogiliste põhivarade maht on 22 miljonit eurot. Multilandil on kinnistusraamatu andmetel kokku ligi 5400 hektarit maad.

Ambient Sound Investments müüs Colonnale ka Põhja prefektuuri Ida-Harju politseijaoskonna hoone, millest teeniti ligi 7,8 miljonit eurot. Bilansis oli hoone 4-miljonilise väärtusega, mis teeb tehingu kasumiks 3,8 miljonit eurot.

2004. aastal asutatud Ambient Sound Investmentsi varadele pani aluse Skype'i vähemusosaluse müük internetioksjonifirmale eBay. Osa sellest rahast said Skype'i siinsed asutajad Toivo Annus, Ahti Heinla, Priit Kasesalu ja Jaan Tallinn, kellel igaühel oli algselt 25 protsenti aktsiatest.

Pärast Skype'i aktsiate müüki 2005. aastal oli ettevõtte vara 108 miljonit eurot rahana ja eBay aktsiatena, sest Skype'ile maksti toona nii rahas kui aktsiates.

Ettevõtte eelmise aasta kasum oli 3 miljonit eurot, mida on umbes kolmandiku võrra vähem 2017. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles