USA jõustas Huawei ja teiste Hiina firmade riigihankekeelu (3)

BNS
Copy
Huawei
Huawei Foto: Yui Mok / PA Wire/PA Images

USA valitsus avaldas kolmapäeval reeglid, millega ametlikult keelatakse USA riigiametitel sõlmida lepinguid tehnoloogiahiiu Huawei ja mitme teise Hiina firmaga.

Otsus ei luba ühelgi USA föderaalametil osta nendelt firmadelt telekomi- või muud tehnikat, mis on «mis tahes süsteemi märkimisväärne või keskne osa või kriitilise tähtsusega tehnoloogia mis tahes süsteemis».

Dokumendi järgi saavad föderaalameti juht või riiklik luurekoordinaator (DNI) teha «teatud tingimustel» erandi kuni kaheks aastaks.

Keeld jõustub 13. augustil. See kehtib lisaks Huaweile ka firmadele ZTE, Hytera Communications Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology Company ja Dahua Technology Company.

Reeglitega jõustatatakse keeld, mis on osa varem sel aastal kongressis heakskiidu pälvinud eelnõust.

Huawei kavatseb vaidlustada keelu föderaalkohtus väitega, et keeld pole kooskõlas põhiseadusega.

USA otsus on järjekordne samm ägenevas USA-Hiina kaubandustülis ning president Donald Trumpi püüdlustes Huaweid piirata. Ametnike hinnangul on Huawei seotud Hiina luurega.

Huawei seisab silmitsi ka sanktsioonidega, mis ei luba talle riikliku julgeoleku kaalutlustel eksportida USA tehnoloogiat. See keeld, mille täitmine peatati kuni augusti keskpaigani, võib tekitada olukorra, kus Huawei ei saa tähtsat riist- ja tarkvara. Nende seas on nutitelefonide kiibid ja Google'i operatsioonisüsteemi Android tähtsad osad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles