Taste of Asia ehk skeemitamised TOA restorani ümber

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
TOA restoran
TOA restoran Foto: Aivar Pau
  • Restorani uutel omanikel raskusi palkade maksmisel
  • TOA operaator vahetus, vanal firmal maksuvõlad
  • Kohtutäitur on müüki pannud kõik TOA restorani varad

Tallinnas Rotermanni kvartalis asuva Aasia toitude restorani TOA ümber on viimase kuu jooksul aset leidnud sündmused, mis paraku jätnud mitmed töötajad pika ninaga ehk palgata. Kogu TOA restorani vara on aga kohtutäituri poolt müüki pandud.

Muudatuste eelmäng sai alguse juba aprillis-mais, kui toidukohta haldava ettevõtte Asian Fusion omanikud ning juhid Tõnis Sõõrumaa ja Silver Ambur otsustasid, et neil pole seda enam perspektiivikas üleval pidada ja otsustasid oma osaluse maha müüa.

Jutt käis 80 protsendist ettevõttest, ülejäänud 20 protsenti kuulub restorani asutaja Heimar Kuuskleri ettevõttele Bright Solutions. Kosilasi käis suvi läbi ning töötajatele ei jäänud see märkamata.

Selgus saabus juulis – uus enamusomanik oli alates 19. juulist tuntud restoraniärinaine Marju Mändmets. Täpsemalt tema ettevõte V & M Trust, mille ainsaks majandustegevuse märgiks viimase aasta jooksul on püsiv maksuvõla kasv – hetkeks on see tõusnud 23 047 euroni.

Peakokk: mul ei lastud enam toorainetki tellida

Siis hakkaski juhtuma. Ettevõtte juhatuse esimees Silver Ambur esitas lahkumisavalduse, mida pole siiani rahuldatud. Restorani peakokk Risto Lilander pandi aga sõnas otseses mõttes karpi.

«Mina olin restorani peakokk ja köögi juht ning minu tööd hakati koheselt takistama. Minuni ei jõudnud mingi info tulevaste muutuste kohta, minuga põhimõtteliselt ei suheldud. Ma ei saanud tegeleda isegi enam kauba tellimisega, mis oli üks mu põhilistest tööülesannetest. Ma ei saanud enam tagada toodete kvaliteeti, ma ei saanud enam tegeleda oma personali koordineerimisega,» rääkis Lilander Postimehele.

Info, et ta enam peakokk pole, jõudis Lilanderini hoopis ühe tarnija kaudu. Uued omanikud olid talle edasi andnud info, et peakokk ei tohi enam tegeleda tooraine tellimisega. Ettevõtte seest peakokk mingisugust infot ei saanud ja nii ta otsustas, et lõpetab koostöö – 30. juulil esitas avalduse lepingu erakorraliseks lõpetamiseks, kuna leidis, et tööandja oli selle tingimusi rikkunud.

Tagantjärgi, 25. juuli kuupäevaga, leping omanike poolt ka lõpetati. Seda alles sel esmaspäeval, 12. augustil. Paraku on peakokal jäänud siiamaani saamata viimane kuutasu, puhkuseraha ja erakorralise lahkumise tasu.

«Kusjuures, ma ei ole ainus inimene, kellele on jäetud maksmata. Oma palka pole saanud ei juhataja ega osad töötajad,» rääkis Lilander. Postimehe andmeil on nende seas ka näiteks suvel ajutist töid teinud noormehed, kes pidid raha kätte saama juba juuli lõpus.

Varad ühes, käive teises, võlad kolmandas

Äriregistri andmeil on niisiis TOA restorani haldav ettevõte jätkuvalt Asian Fusion, mille uus enamusomanik on maksuvõlgades OÜ V&M Trust. Asian Fusioni hingekirjas on ka kogu töötajaskond ning ettevõtte maksuvõlg on hetkel üle 10 000 euro.

Postimees käis täna päeval ka TOA restoranis lõunaroogasid maitsmas – väga häid, muide –, ning selgus, et kogu igapäevane käive on lükatud hoopis teise ettevõttesse. Arvete raha liigub läbi selle aasta 6. mail asutatud ettevõtte M Food Rotermann. Ainuisikuliselt Marju Mändmetsale kuuluvale firmale, millel pole seni ühtegi töötajat ega muid majandusnäitajaid deklareeritud.

TOA restoran väljastab arveid uue ettevõtte nimel
TOA restoran väljastab arveid uue ettevõtte nimel Foto: Aivar Pau

Samasse kontserni, mida haldab Nordicum OÜ, kuuluvad ka näiteks 19 417 euro suuruse maksuvõlaga M Food Rocca ja 8291-eurose maksuvõlaga M Food Kristiine. Seega paistab, et TOA varad on ühes, käive teises ja võlad kolmandas ettevõttes.

Postimees uuris ka Marju Mändmetsalt, et mis seisus TOA restoran hetkel on. Vastus saabus aga hoopis tema töötajalt Urmas Luigelt Nordicum OÜst.

«Nordicum OÜ on läbi viinud restoran TOA üleminekuprotsessi, kui seda saab nii nimetada. Antud kaasus on olnud päris keerukas, kuid tänu osapoolte koostöövalmidusele oleme saavutanud maksimumi antud olukorras,» kirjutas Urmas Luik.

Ta väitis, et tänase päeva seisuga oma paljudele infosulgudele vaatamata kontakti asutud kõikide eelnevate töötajatega ja nendega kooskõlastatud palgaväljamaksed.

«Seega saan väita, et tänaste ja endiste töötajatega on kõik väljamaksed korrektselt lahendatud,» kinnitas Luik. Ta märkis, et restoranil läheb hästi ja toimib igati efektiivselt ning on ootel on väikest imago- ja uuenduskuuri septembris.

«Maksame palka hea tahte märgiks»

Urmas Luik märkis, et Nordcum OÜ on lihtsalt konsultatsiooniettevõte, mis aitab toitlustusettevõtetel «erinevates situatsioonides teha nii-öelda vajalikke – noh – tegevusi.»

Tema kinnitusel on käima lükatud ka protsess töötajate üleviimiseks senisest omanikettevõttest Asian Fusion uude firmasse M Food Rotermann.

Pärast artikli avaldamist võttis Postimehega ühendust TOA endine töötaja, kes ütles, et on Urmas Luigega saamata palgast rääkinud nii meilitsi kui telefoni teel. Seni antud lubadused on aga pigem udused, kus kõlavad ka väited, et vanad palgad ei ole tegelikult uute omanike asi. Nendele, kes on öelnud, et kavatsevad pöörduda töövaidluskomisjoni, on aga vastatud, et seda võib muidugi teha ja sel juhul ei ole neil enam millestki rääkida. AP

Asian Fusion ei saanud Luige hinnangul erinevatel põhjustel asjadega hakkama ja seetõttu otsitigi selle asemele uus operaator. «Kui tal kõik oleks olnud hästi, siis ta töötaks ju suurepäraselt.»

«Ma arvan, et praeguseks on tehtud õigluse nimel maksimum,» lisas Luik. «Inimestel on emotsiooni on rohkem, kui asi väärt on. Me maksame inimestele juulikuu tasusid lihtsalt hea tahte märgiks.»

Varad müügis

Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite oksjonikeskkonna oksjonikeskkond.ee andmeil on kohtutäitur Risto Sepp 6. augustil müüki pannud ka kõik TOA restorani varad. Alates tuhatoosidest ja lillepottidest ja lõpetades baaripukkide ning külmikute ja kassaaparaatidega – kogu kraam tervikvarana.

TOA vara alghinnaks on 100 000 eurot ning oksjonile registreerimise tähtaeg on 19. august kell 10.

Kohtutäitur Risto Sepp käis varast fotosid tegemas juba juunis.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles