Briti turismihiiu pankrot tõi murepilved ka Lapimaa kohale

Copy
Jõuluvanaks riietatud mees eelmise aasta detsembris Lapimaal.
Jõuluvanaks riietatud mees eelmise aasta detsembris Lapimaal. Foto: LAURA HAAPAMAKI / AFP / Scanpix

Briti reisifirma Thomas Cooki pankrot on toonud mured ka Lapimaale, kus praegu viibivatest brittidest suurem osa on just selle pankrotistunud ettevõtte kliendid.

Reisifirma Thomas Cook oli üks neljast välismaa suuremast Lapimaa-reiside korraldajast.

Ehkki Lapimaa turismikeskuse Lapin Matkailu töötajad olid kuulnud Thomas Cooki majandusraskustest, üllatas pankrotiuudis neid ikkagi. «Midagi sellist ei osanud me oodata, ammugi seda, et see juhtus nii kiiresti,» ütles YLEle Visit Rovaniemi tegevjuht Sanna Kärkkäinen. «Lootsime, et nad saavad lisarahastust ning asjad lähevad hästi, kuna tegemist on nii massiivse ja Euroopas laialt tegutseva ettevõttega.»

Lapimaal broneeriti välisturistidele eelmisel aastal 1,5 miljonit majutust, millest ligi 300 000 olid brittide broneeringud. Lapimaad külastavatest rahvusrühmadest ongi kõige suurem just Ühendkuningriigist saabujate oma.

Hotelliketi Lapland Hotels tegevjuhi Ari Vuorentausta sõnul on olukord värske ning väga palju veel kommenteerida ei saa. «Kõik otsivad lahendusi,» ütles Vuorentausta. «Suhtleme teiste reisifirmadega ja kaardistame valikuid.»

Lapimaal on põhiline turismihooaeg alles ees – näiteks eelmisel aastal ööbis seal jõulu- ja talveperioodil 286 000 britti, keda on umbes 10 protsenti kõikidest välisturistidest.

Reisifirma TUI lennul Manchesterist Lapimaale lõbustab reisijaid filmi «Elf» tegelaskuju järgi riides näitleja. 
Reisifirma TUI lennul Manchesterist Lapimaale lõbustab reisijaid filmi «Elf» tegelaskuju järgi riides näitleja. Foto: Anthony Devlin / PA Wire/PA Images / Scanpix

Thomas Cooki pankrot lisab veelgi muresid Lapimaa turismile, mille kohale oli tõusnud juba Brexiti vari. Statistika järgi on viimastel aastatel Lapimaa külastajatest brittide kõrvale tõusnud Aasia ja Prantsusmaa turistid.

Kärkkäinen ei kaota lootust ja leiab, et parimal juhul võiks Thomas Cooki ärajäänud reiside asendamine tuua teistele reisifirmadele isegi kasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles