Nelja EL-i riigi ministrid jõudsid uues rändesüsteemis kokkuleppele (11)

Copy
Vahemerelt päästetud migrandid lahkumas 21. septembril Vallettas Malta patrull-laevalt.
Vahemerelt päästetud migrandid lahkumas 21. septembril Vallettas Malta patrull-laevalt. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix

Nelja Euroopa Liidu riigi siseministrid leppisid esmaspäeval kokku uues ajutises rändesüsteemis, mille alusel hakatakse jagama Vahemerelt päästetud paadipõgenikke automaatselt.

Lepe sätestab, mis riigid mis ulatuses põgenikke vastu võtavad. Eesmärk on lõpetada olukord, kus paadipõgenikud pidid ootama riikide pikkade jagamiskõneluste pärast merel nädalaid.

EL-i tasandil arutatakse nn Dublini menetluse ümbertegemise ajani kehtivat uut süsteemi oktoobris, teatas arutelu võõrustanud Malta.

«Paberil on kokkulepe, mis esitatakse siseküsimuste nõukogule 8. oktoobril,» ütles Malta siseminister Michael Farrugia ajakirjanikele pärast kõnelusi oma Prantsuse, Saksa ja Itaalia ametivendadega. Kõnelustel osales ka rändevolinik Dimitris Avramopoulos ja EL-i eesistujariigi Soome siseminister.

«Mitte ühtegi riiki ei tohiks jätta surve alla üksinda,» lausus Farrugia. Dublini menetluse kriitikud on pikalt öelnud, et see asetab ebaõiglaselt suure koorma EL-i rinderiikidele nagu Itaalia, Malta, Kreeka ja Hispaania.

Farrugia sõnul jagavad esmalt põgenikke Malta, Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia. Süsteem kehtib vähemalt kuni EL-i siseministrite kohtumiseni 8. oktoobril, kus arutatakse viisiku lahenduse võimalikku laiendamist.

Esmaspäeval toimunud kõnelustel üritati otsustada, kuhu põgenikud ümber asustatakse ning kas süsteem katab vaid sõja ja tagakiusu eest põgenejaid või ka majandusmigrante.

Itaalia uus Euroopa-meelne valitsus üritab kiirelt liikuda edasi endise paremäärmusliku siseministri Matteo Salvini käremeelsest põgenikepoliitikast, mis sulges Itaalia sadamad põgenikke päästnud laevadele. Edukas EL-i-ülene pagulaslepe oleks hoop Salvinile, sest näitab, et koostöö on vastandumisest tulusam.

Itaalia siseminister Luciana Lamorgese nimetas esmaspäevast koostöölepet heaks alguseks.

Prantsuse siseministri Christophe Castaneri sõnul ei saa leppe üksikasju esialgu avaldada. «Seda dokumenti kohe ei avaldada..., sest eelistame jagada seda esmalt teiste liikmesriikidega,» lausus ta.

Pariisis 15. juunil toimunud mitteametlikul välis- ja siseministrite kohtumisel nõustusid 15 riiki looma rände vallas «Euroopa solidaarsusmehhanismi». Selles lubasid «aktiivselt» osaleda Horvaatia, Soome, Prantsusmaa, Iirimaa, Saksamaa, Leedu, Luksemburg ja Portugal.

Senistel andmetel on Prantsusmaa ja Saksamaa valmis võtma 25 protsenti Vahemerelt päästetud põgenikest. Itaalia peaks võtma vähem - 10 protsenti -, sest ta juba võõrustab kümneid tuhandeid paadipõgenikke.

Vahemere kaudu Euroopasse jõudvate põgenike hulk on paari aastaga järsult vähenenud. ÜRO pagulasameti andmeil saabus mullu 115 000 põgenikku. 2017. aastal oli neid 170 000 ja 2015. aastal üle miljoni.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles