Vene ÜRO delegatsiooni liikmed jäid USA viisata (6)

Copy
ÜRO peahoone New Yorgis.
ÜRO peahoone New Yorgis. Foto: Valery Sharifulin / Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Moskva süüdistas täna Ameerika Ühendriike kümne ÜRO Peaassambleel osalema pidanud Vene delegatsiooni liikme viisata jätmises, nimetades seda ennekuulmatuks sammuks. 

Viisast jäid Vene välisministeeriumi ametnikud, parlamendi ülemkoja ehk föderatsiooninõukogu saadikud, teiste seas selle väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov, ja riigiduuma saadik. 

Kossatšov nimetas USA otsust pööraseks teoks, millel puudub õigustus. 

«USA rikkus oma kohustusi rahvusvahelise kogukonna ees ja ei väljastanud õigeaegselt viisasid mitmele ametliku delegatsiooni liikmele, teiste seas minule, ja delegatsiooni saatvatele ametnikele, kes pidid lahkuma New Yorgi poole täna,» ütles senaator Interfaxile.

Kossatšovi sõnul jäid viisata seitse välisministeeriumi ametnikku, teiste seas ametkonna peasekretariaadi direktor Sergei Butin, kaks föderatsiooninõukogu saadikut ja riigiduuma väliskomisjoni esimees Leonid Slutski. 

Vene välisministeeriumi teatel näitab Washingtoni otsus, et USA ei suuda täita oma rahvusvahelisi kohustusi. Välisametkond lisas, et kümne saadiku viisast ilmajätmine kujuneb Vene välisministri Sergei Lavrovi ja tema USA ametivenna Mike Pompeo kohtumise peateemaks. 

«See on pöörane näide USA lugupidamatusest ÜRO liikmete vastu ja suutmatusest täita maailmaorganisatsiooni võõrustava riigina oma kohustusi,» ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova. 

Ühendriigid viitasid Zahharova sõnul viisade väljastamisest keeldudes tehnilistele põhjustele, konkreetsemalt dokumentide esitamise kuupäevale, kuigi Venemaa esitas oma sõnul dokumendid õigeaegselt. 

«Paar kuud enne tähtaega esitatud dokumendid saadeti «varajase esitamise» tõttu tagasi. Nende tüüpidega on midagi tõsist lahti,» ütles Vene välisametkonna pressiesindaja. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles