Idufirma Räniorus: õhtusöök kodutute supiköögis, metsikud peod ja hullult tööd (1)

Villu Päärt
, reporter
Copy
Henry Patzigil(vasakult), Sirje Joalal(Sirla), Martin Joalal, Richard Murutaril ja Uku Piral on isiklikust kogemusest rääkida lugu, mis on segu suurest lootusest, pettumusest, unetusest, rokenroll-elustiilist ja mustast august, millest püütakse välja ronida
Henry Patzigil(vasakult), Sirje Joalal(Sirla), Martin Joalal, Richard Murutaril ja Uku Piral on isiklikust kogemusest rääkida lugu, mis on segu suurest lootusest, pettumusest, unetusest, rokenroll-elustiilist ja mustast august, millest püütakse välja ronida Foto: Sille Annuk

Nad olid saanud jala maha Hollywoodi kuulsuste alleel. Ootas New York. Siis kukkus kõik kolinal kokku.

Hooga alustanud Eesti idufirma SprayPrinter pole startup-edulugu, kuidas ajada mõne kuuga kokku sadu miljoneid ja trükkida oma nimi Eesti rikaste edetabelisse.

See pole ka lugu, kuidas nelja kuuga sadu miljoneid huugama panna.

SprayPrinteri lugu on segu suurest lootusest, pettumusest, unetusest, rokenroll-elustiilist ja mustast august, millest püütakse välja ronida.

SprayPrinter on neli aastat vana. Üks selle loojaid ja kuni selle aastani firmat juhtinud Richard Murutar ütleb, et algidee – ta võtab appi lennuka loosungi: «Läheme Kuule!» – pärines müstiliselt tänavakunstnikult Edward von Lõnguselt. See pidi pakkuma lahenduse, kuidas teha suuri seinamaalinguid kiiremini ja kvaliteetsemalt.

Leiutaja Mihkel Joala, kelle tütar oli mangunud, et isa joonistaks seinale ükssarviku, pani kokku Nintendo Wii puldi ja veel muud pudi-padi, ning väga algeline prototüüp printerist, mille abiga saaks teha suuri seinamaalinguid, oli sündinud. Ükssarvik tütre toa seinal oli tõestus.

Firma asutasid 2015. aastal Richard Murutar ja tema pikaajaliste ärikogemustega isa Alo, kelle 20 aastat toiminud raamatukirjastus Elmatar oli samal aastal pankrotti läinud. Veel olid kambas leiutaja Mihkel Joala ja tema õde Sirje Joala, Tartu tänavakunstifestivali peakorraldaja, kes eelistab kunstnikunime Sirla. Viies asutaja oli Henry Patzig, kelle käes on firma juhtimine alates tänavusest aastast.

2016 võitis SprayPrinter ETV saate «Ajujaht». «Mõjus kui õlalepatsutus või tunnustus,» ütleb Sirla.

Juba mõni kuu varem oli Londoni idufirmade võistlus Techcrunch valinud SprayPrinteri kümne parema hulka, auhinnaks piletid galaõhtule San Franciscos.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles