Eesti mõjukaima firma omanikud toetavad Isamaad ja Keskerakonda

Harry Tuul
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Helir-Valdor Seeder ja Jüri Ratas
Helir-Valdor Seeder ja Jüri Ratas Foto: Sander Ilvest / Postimees

Käibelt ning tegevushaardelt Eesti ühe suurema ja mõjukama ettevõtte UP Invest omanikud on viimase aasta jooksul toetanud Isamaad ja Keskerakonda.

UP Investi omanikud on 78 protsendiga Margus Linnamäe ning 20 protsendiga Ivar Vendelin. Ettevõte keskendub tervishoiu-, meedia-, kinnisvara- ja jaekaubanduse- ning jaeteeninduse valdkonna investeeringutele ja cleantech riskikapitali investeeringutele.

Nii kuuluvad UP Investile näiteks Apollo Kino, Apollo Kauplused, O’Learyse spordirestoranid, Blenderi kohvikud, KFC kiirtoidurestoranid, IceCafe jäätisekohvikud, Vapiano restoranide kett, Pet City lemmiklooma poodide kett ning Baltic Film Distribution. Samuti ravimite hulgi- ja jaemüügiga tegelevad AS Magnum ja Apotheka ning hooldekodu Benita Kodu AS.

Lisaks ka Baltimaade suurim meediakontsern Postimees Grupp, kuhu alla lähevad omakorda ajaleht Postimees, telekanal Kanal2 ja uudisteagentuur BNS.

Kui vaadata viimase aasta erakondade aruandeid, siis on firma omanikud toetanud kahte valitsusparteid. Linnamäe Isamaad ja Vendelin Keskerakonda.

Isamaa sai mullu viimases kvartalis Margus Linnamäelt 50 000 eurot. Linnamäe selgitas toona Postimehele, et on Isamaa liige juba aastast 1990 ja ta ei ole seda kunagi varjanud. «See oli teada ka juba siis, kui omandasin osaluse Eesti Meedias [praegu Postimees Grupp - toim] ja Postimehes. See, et minul on minu isiklik maailmavaade ja ma toetan oma erakonda, kuhu olen ligi 28 aastat kuulunud, ei ole siiani kuidagi Eesti Meedia või Postimehe sõltumatust ohustanud ja ei mõjuta seda ka tulevikus,» vastas Linnamäe.

Veidi ootamatum oli Vendelini elu esimene annetus, mis läks Keskerakonnale. Vendelin põhjendas Delfile, et otsus 100 000 eurot Keskerakonnale annetada tuli teatud määral emotsiooni pealt ja ka protesti märgiks kriitikale, mis Jüri Ratasele ja Keskerakonnale pärast EKRE ja Isamaaga sõlmitud võimuliitu osaks on saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles