Uneprobleeme on asunud ravima kallistatav robot, kes hingab

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Toote üks loojatest Julian Jagtenberg poseerimas Somnoxi unerobotiga
Toote üks loojatest Julian Jagtenberg poseerimas Somnoxi unerobotiga Foto: STEVE MARCUS / REUTERS

Hollandi firma Somnox käest on kõigil unevaeguse käes kannatajatel võimalik sellest aastast alates hankida unerobotit, samuti nimega Somnox. 2017. aastal rahastusplatvormil Kickstarter edukalt toetajaid kogunud projekt on praeguseks materialiseerunud ning veidi vähem kui kuuesaja euro eest on kõigil võimalik hankida endale uinumist soodustav kaaslane.

Postimees jagas esimest korda infot uneroboti Somnox kohta kaks aastat tagasi, mil ta oli veel prototüübi staadiumis. Praeguseks on aga umbes kahekilone robot – kes peaks voodis vähkrejatel aitama kergemini uinuda ja tagama kõrgekvaliteedilise une – kõigile soovijatele kogu maailmas saadaval. Uinumise soodustamiseks tuleb robot kaissu haarata, misjärel peaks lühikese aja jooksul inimese hingamine kohastuma roboti sisseehitatud hingamisrütmiga, viies inimese rahuseisundisse (robot jäljendab füüsiliselt inimkeha hingamist). Samal ajal võib robot mängida meditatiivseid helisid, unemuusikat või valget müra ning soovi korral on telefonirakenduse kaudu võimalik robotit ka oma lemmiklugusid mängima panna. Robotis juba sisalduva muusikaloome eest vastutab helidisainifirma Manglemoose. 

2018. aasta suve lõpus Reutersile antud intervjuus kommenteeris firma kaasasutaja Julian Jagtenberg, et tootearenduses proovisid nad üle 1000 erineva prototüübi, millest osa eritasid näiteks lõhnu ja osa muutsid temperatuuri. Testimise käigus selgus aga, et kõige kasulikumad funktsioonid uinumise abistamisel olid rahuliku hingamisrütmi imiteerimine ning mahedate helide mängimine.  

Somnox tarnib oma robotit üle maailma. Tal on 30-päevane testperiood, mille jooksul on võimalik raha tagasi küsida ning garantii on tootel kaks aastat. Toote taga on Hollandi robootikaharidusega ettevõtjad, kelle eesmärk Somnoxiga on asendada sõltuvust tekitavaid unetablette. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles