Petuskeemi hoiatus: varastatud telefonile võidakse teha hiiglaslik arve (1)

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Välismaal võõras sidevõrgus olles võivad kõneandmed jõuda koduoperaatorini hilinemisega
Välismaal võõras sidevõrgus olles võivad kõneandmed jõuda koduoperaatorini hilinemisega Foto: Lauren Hurley / PA Wire / PA Images

Kui välismaal olles varastatakse sinu mobiiltelefon, siis tuleb kiirelt võtta ühendust politsei ja oma mobiilsideoperaatoriga, sest vastasel juhul võib oodata kopsakas, vahel isegi tuhandetesse eurodesse küündiv arve, ja seda isegi siis, kui telefoninumbrile on seatud kõnelimiit.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul on neil olnud mitu juhtumit, kus inimest, kellelt on välismaal mobiiltelefon varastatud, ootab koju jõudes kopsakas telefoniarve, mis võib ulatuda mitme tuhande euroni.

Tegemist on petuskeemiga, mille käigus varastatakse telefon, kuid aparaadist hoopis väärtuslikumaks on petturite jaoks telefoni SIM-kaart, millelt tehakse lühikese ajaga kõrge tariifiga tasulistele välismaa numbritele massiliselt kõnesid.

«Levinud on arusaam, et telefonile seatud limiit ja näpujäljetuvastus või PIN-kood kaitsevad suurte arvete tekkimise eest ning seega ei pea telefonivarguse korral liialt muretsema,» selgitas Seliov. «Ei tohi aga unustada, et telefonist palju väärtuslikum on petturite jaoks SIM-kaart, mida saab ilma näpujälge või telefoni PIN-koodi teadmata telefonist välja võtta ning siis teises seadmes tavapärasest kallimate kõnede tegemiseks kasutada.»

Sageli ei oska inimesed ohtu karta ka seepärast, et neil on telefonil krediidilimiit. See kehtib küll ka välisriiki reisides, aga kuna välismaal ja võõras sidevõrgus võivad andmed jõuda koduoperaatorini hilinemisega, siis võib limiidi jälgimine toimuda viivitusega.

Mida teha, kui sul välismaal olles telefon varastatakse?

  • Ennetav meede: pane SIM-kaardile korralik PIN-kood

Parool peaks olema tugev ja mitte 0000 või 1234, mida proovitakse alati esmajärjekorras. Nii kaua kui vargad otsivad võimalust, kuidas PINi lahti muukida ja SIM-kaarti kasutama hakata, jõuad kontakteeruda nii politsei kui ka oma teleoperaatoriga.

PIN-koodi saad muuta telefonimenüü kaudu ja ka standardvalemiga, mis peaks töötama igas telefonis. Vali klaviatuuril (nagu hakkaksid kellelegi helistama) järgmine kombinatsioon: ** 04 * senine PIN1 kood * uus PIN1 kood * uus PIN1 kood #. Pea meeles, et PIN-kood on 4-kohaline numbrikombinatsioon. 

  • Pöördu kohe politseisse

Kiirus mängib selliste pettuste korral võtmerolli. Mida kiiremini pöördud politseisse ja oma teleoperaatori poole, seda vähem kahju jõutakse tekitada. Politseis fikseeritakse nii SIM-kaardi kui ka telefoni vargus ning see on edaspidises juurdluses ka indikaatoriks, et sa ei ole ise kõnesid teinud, sest telefon on varastatud. Politseist saad selle kohta ka tõestuse.

  • Kontakteeru kohe oma teleoperaatoriga

Esimene ühenduse võtmise viis võiks olla just helistamine, sest nii saad info kõige kiiremini edasi anda. Esimesel võimalusel peaksid võtma ühendust klienditeenindusega telefoni teel (Tele 2: 68 668 66; Elisa: 6 600 600; Telia: 123, välismaalt helistades 639 7130). Kui sul pole võimalik helistada, siis kirjuta teleoperaatori infomeilile või proovi ühenduda Facebooki kaudu. Pärast seda, kui info on edastatud, vastutab juhtumi eest juba teleoperaator.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles