See päev on käes: Instagram katsetab ka Eestis laikide kaotamist

Elu24
Copy
Instagram nutitelefonis.
Instagram nutitelefonis. Foto: PA images/Scanpix

Pikalt on olnud juttu, et suhtlemiskeskkond Instagram kavatseb kaotada laigid ehk meeldimised, et kasutajatel poleks nii suurt survet populaarsust koguda. Nüüd jõudis uuendus lõpuks ka Eestisse.

«Alates tänasest laiendame «privaatsete laikide» katsetamist üle maailma,» teatas Instagram eile õhtul. See tähendab, et täpset meeldimiste arvu näeb postitaja ise, aga mitte teised.

Uut laikide süsteemi on katsetatud kevadest saati, kuid mitte Euroopas ega Eestis. Nüüd on muutus jõudnud ka Eesti kasutajateni, ehkki mitte kõigini, vaid juhuslikult valitud katsegrupini.

«Kui sinu kasutaja kuulub katsegruppi, ei näe sa enam meeldimiste ja vaatamiste arvu, kui need pole just su enda postitused,» teatas Instagram.

Instagrami juhid on varasemalt öelnud, et tahavad võidelda kiusamise ja vaimsete probleemide vastu, mis tekivad sotsiaalmeediast tingitud surve tagajärjel.

«Me tahame, et inimesed peaksid vähem muretsema, kui palju meeldimisi nende postitused koguvad ning veedaksid rohkem aega inimestega, kellest nad hoolivad,» ütles Instagrami tootejuht Adam Mosseri.

Kuna laigid ei ole täielikult kadunud, vaid on muutunud valikuliselt nähtavaks, saavad kõik pilte ikka vanaviisi laikida – lihtsalt tulemus on osaliselt peidetud. Instagram loodab, et nii pööratakse rohkem tähelepanu jagatavale sisule ja mitte meeldimiste arvule.

Instagram on piltide jagamise platvorm, mis on noorte seas tohutult populaarne: iga kuu kasutab seda üle miljardi inimese. «Mida me teha loodame – ja see võtab aastaid – on juhtida võitlust küberkiusamise vastu,» ütles Mosseri.

Instagram on saanud kriitikat, et aitab populariseerida toitumishäireid ja enesevigastamist. 2017. aastal enesetapu sooritanud 14-aastase inglanna Molly Russelli vanemad süüdistasid surmas just Instagrami.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles